Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Σπάνιο βιβλίο πρώτης έκδοσης του «Φρανκενστάιν» πωλήθηκε με αστρονομικό πόσο σε δημοπρασία


Πρόκειται για έκδοση του 1818
 
Ένα σπάνιο αντίτυπο πρώτης έκδοσης του κλασικού μυθιστορήματος της Μαίρης Σέλλεϋ «Φρανκενστάιν» — ένα από τα τρία γνωστά αντίτυπα που επιβιώνουν — πωλήθηκε σε δημοπρασία για ένα αστρονομικό ποσό των...  

 
843,750 δολάρια.

Πρόκειται για έκδοση του 1818 αυτού του κορυφαίου βιβλίου — επίσημα με τίτλο «Φρανκενστάιν ή Μοντέρνος Προμηθέας» — αποτέλεσε το κόσμημα της δημοπρασίας της Heritage Auctions, η οποία περιελάμβανε έργα από την 15,000 τόμων βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων του συλλέκτη Γουίλιαμ Στρουτζ, ο οποίος πέθανε νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

«Αυτή η δημοπρασία θεσπίζει τη Heritage ως το κορυφαίο προορισμό για σπάνια βιβλία και χειρόγραφα» , δήλωσε ο διευθυντής του οίκου δημοπρασιών.

Η δημοπρασία που έλαβε χώρα στις 27 Ιουνίου στο Ντάλας, Τέξας, περιλάμβανε κι άλλα σπάνια έργα από τη βιβλιοθήκη του Στρουτζ, συμπεριλαμβανομένου ενός υπογεγραμμένου αντίτυπου Του «Υπέροχου Γκάτσμπι» του Σκοτ Φιτζγκεραλντ του 1925, το οποίο πουλήθηκε για 425,000 δολάρια και ενός παρουσιαστικού αντιτύπου του «The Hobbit» του Τόλκιν, το οποίο πουλήθηκε για 300,000 δολάρια, όπως ανακοίνωσε η Heritage.

Επιπλέον, ένα αντίτυπο του «Walden or Life in the Woods» του Henry David Thoreau πωλήθηκε για 275,000 δολάρια.

Η προσφορά για το «Φρανκενστάιν» ξεκίνησε από τα 300,000 δολάρια αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα ζωηρό πόλεμο προσφορών όπως αναφέρει η New York Post.

Ο Στρουτζ αγόρασε το βιβλίο το 1975 και παρέμεινε το μοναδικό αντίτυπο σε ιδιωτική συλλογή, καθώς τα άλλα δύο ανήκουν στη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Ο διευθυντής αποκάλεσε τη βιβλιοθήκη του αείμνηστου συλλέκτη «μία από τις πλέον πιο σημαντικές συλλογές αγγλόφωνης και αμερικανικής λογοτεχνίας που έχει έρθει στην αγορά τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο γιος του Στρουτζ, εξέφρασε την τιμή του που οι σπάνιοι τόμοι του πατέρα του προκάλεσαν τέτοιο ενδιαφέρουν.

«Εκτιμούμε τόσο πολύ όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτή μια ημέρα ρεκόρ» δήλωσε ο ίδιος μετά τη δημοπρασία. «Αυτή η δημοπρασία τίμησε το πάθος του πατέρα μου και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Heritage για να συνεχίσουμε να αφηγούμαστε την ιστορία του πατέρα μου μέσα από τα βιβλία που συλλέχθηκαν και αγαπήθηκαν» κατέληξε.