Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Πέντε λόγοι να χρησιμοποιείτε ξίδι στο πλύσιμο των ρούχων


Το ξίδι είναι ένα φυσικό καθαριστικό - και όχι μόνο – με πολλές χρήσεις στη καθημερινότητά σας.

Μία από αυτές είναι και στο πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο.

Όταν...  

 
το χρησιμοποιείτε σωστά, η χρήση του λευκού ξιδιού στο πλύσιμο των ρούχων, βοηθά στην απομάκρυνση των οσμών, των υπολειμμάτων απορρυπαντικού και πολλά άλλα.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο λευκό ξίδι που δεν περιέχει τανίνες οι οποίε μπορούν να λερώσουν τα ρούχα. Εάν έχετε μόνο ξίδι μηλίτη, αραιώστε το με νερό πριν το ρίξετε απευθείας στα ρούχα.

Οφέλη από τη χρήση λευκού ξιδιού στο πλυντήριο

Απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές

Η προσθήκη ξιδιού κατά τη διάρκεια του κύκλου πλυσίματος διώχνει έντονες οσμές ( από τον ιδρώτα, την υγρασία, κ.ο.κ.). Προσθέστε 2 φλιτζάνια αποσταγμένο λευκό ξίδι στη θήκη του πλυντηρίου χωρίς απορρυπαντικό και κάντε την πρώτη πλύση. Στη συνέχεια, προσθέστε απορρυπαντικό και πλύνετε εκ νέου τα ρούχα.

Εξαφανίζει τα υπολείμματα απορρυπαντικού

Το λευκό ξίδι μπορεί να διαλύσει τα υπολείμματα απορρυπαντικού και μαλακτικού στα περισσότερα ρούχα. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι στη θήκη μαλακτικού ή προσθέστε το ξίδι με το χέρι στην αρχή του κύκλου ξεβγάλματος.

Λευκαίνει τα λευκά ρούχα

Για να αποκτήσουν ξανά τα λευκά ρούχα τη φωτεινότητά τους, προσθέστε 1 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι σε 1 γαλόνι νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ζεσταίνετε το διάλυμα μέχρι να βράσει, το ρίχνετε σε μια λεκάνη και μουλιάζετε τα λευκά ρούχα. Αφήστε τα όλη τη νύχτα και στη συνέχεια τα πλένετε ως συνήθως.

Μαλακώνει τα υφάσματα

Το αποσταγμένο λευκό ξίδι δρα ως φυσικό μαλακτικό αφαιρώντας βρομιές και υπολείμματα απορρυπαντικού. Χρησιμοποιήστε 1/2 φλιτζάνι στον τελικό κύκλο ξεβγάλματος αντί για μαλακτικό και θα δείτε τη διαφορά, ειδικά στις πετσέτες.

Διατηρεί ζωηρά τα χρώματα

Αν θέλετε να αποφύγετε το ξεθώριασμα ή τη θαμπάδα στα ρούχα προσθέστε απλώς 1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξίδι στον τελικό κύκλο ξεβγάλματος. Προσοχή, μην χρησιμοποιείτε ξίδι κάθε φορά σε κάθε πλύση. Μια άλλη επιλογή είναι να μουλιάζετε τα ρούχα σας, να τα ξεπλένετε και μετά να τα πλένετε κανονικά.

Τι να θυμάστε:

Ενώ το ξίδι είναι ένα ισχυρό φυσικό καθαριστικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με φειδώ. Η πολύ συχνή χρήση μπορεί να καταστρέψει τα ελαστικά του πλυντηρίου.

πηγή: mothersblog.gr