Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ομιλία του Δρα Τοπικής Ιστορίας Νίκου Ναχόπουλου, ενάντια στη γενοκτονία της μνήμης!


Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Μικρασιατών

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό δύο χρόνων από...  

 
τη Μικρασιατική καταστροφή και εν γένει την Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής από το τουρκικό κράτος καθώς και την ανταλλαγή των πληθυσμών, διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων (13 και 14 Σεπτεμβρίου 2024).

Περιλάμβανε απόδοση τιμής στους αδικοχαμένους Μικρασιάτες, ιστορικές αναφορές στα γεγονότα, κινηματογραφική προβολή, μουσικό- θεατρική παράσταση, συναυλία και έκθεση φωτογραφίας αλλά και κειμηλίων της επονομαζόμενης γης της Ανατολίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 στο Κέντρο Τεχνών 9 Μούσες του Δήμου Κατερίνης, χώρο που φιλοξένησε μέρος των δρώμενων.

Η κεντρική ομιλία των φετινών εκδηλώσεων αποδόθηκε με περιεκτικό τρόπο από τον Δρα Τοπικής Ιστορίας Νίκο Ναχόπουλο, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα: «Η συνθήκη της Λωζάνης και η ανταλλαγή των πληθυσμών.»

Ο κ. Ναχόπουλος στην ομιλία του σκιαγράφησε εμπεριστατωμένα με γλαφυρό τρόπο μια συνθήκης που υπεγράφη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και έθετε τους όρους της ανταλλαγής των πληθυσμών και των εδαφικών προσαρτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.