Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

«Κανόνι» για πάνω από 10.000 άτομα που επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα


 Πώς λειτουργούσε η διαδικτυακή «πυραμίδα» - Οι αεροπόροι που εμφανίζονταν ως επικεφαλής - Οι κίνδυνοι και οι τρόποι προστασίας σε ίντερνετ και εφαρμογές  

Θεολόγος Ηλιού

«Κανόνι» μεγατόνων έσκασε διαδικτυακά για χιλιάδες επενδυτές κρυπτονομισμάτων, που είδαν τα χρήματά τους να εξαφανίζονται μέσα σε μία νύχτα -όπως ακριβώς αυτοί που τους έδιναν εγγυήσεις για κέρδη και για την αξιοπιστία εταιρείας με έδρα το εξωτερικό. Δεν... 

 
πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση απάτης με δέλεαρ τα κρυπτονομίσματα, καθώς το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί παρατηρούν έξαρση στα οικονομικά εγκλήματα μέσω διαδικτύου, με τις καταγγελίες να πληθαίνουν καθημερινά. Από τις τηλεφωνικές απάτες με δήθεν τροχαία ατυχήματα συγγενών, στο λεγόμενο «phishing» και τώρα το φαινόμενο με εταιρείες που υπόσχονται κέρδη μέσω επενδύσεων κρυπτονομισμάτων.

Στην αρχή της εμφάνισης των ψηφιακών νομισμάτων όλοι μιλούσαν για μία νέα, πολλά υποσχόμενη αγορά που απέδωσε καρπούς σε χιλιάδες κόσμου, οι οποίοι ασχολήθηκαν, επένδυσαν σε αυτά από την πρώτη στιγμή και περίμεναν έως και χρόνια για να κερδίσουν μεγάλα ποσά από την αξία τους σε ευρώ. Στη συνέχεια έγιναν απλησίαστα, καθώς το κόστος τους σκαρφάλωσε σε αστρονομικά πόσα και τώρα, μετά την ακμή τους, εμφανίζονται επιτήδειοι που στήνουν απάτες και τις γνωστές «πυραμίδες», με βάση το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 10.000 πολίτες από τη Θεσσαλονίκη, τη βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, είδαν το site που εμπιστεύτηκαν να εξαφανίζεται, τους εκπροσώπους της εταιρείας να χάνονται από προσώπου γης, τους αριθμούς τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν να μην υπάρχουν πια και τα χρήματά τους να κάνουν… φτερά. Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» θύματα της απάτης, η μεγάλη μάζα εισχώρησε στη διαδικτυακή πυραμίδα στα μέσα καλοκαιριού, αλλά η δραστηριότητα των κορυφαίων στελεχών της άρχισε πριν από οκτώ μήνες. Μέσα σε ένα πρωινό, χιλιάδες χρήστες είδαν τις καταθέσεις τους να εξαφανίζονται, με το συνολικό ποσό να φέρεται να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.
Πώς λειτουργούσε

Αρχικά οι επιτήδειοι από το εξωτερικό που έστησαν τη διαδικτυακή «κομπίνα», έφτιαξαν μία πλατφόρμα-site όπου παρουσίαζαν τον τρόπο λειτουργίας και το ποιοι είναι. Υπόσχονταν ότι αν οι ενδιαφερόμενοι αγοράσουν κρυπτονομίσματα μέσω της σελίδας τους, θα λάβουν πολλά περισσότερα από την αγοροπωλησία, μέσω ισοτιμίας με άλλα ψηφιακά νομίσματα. Παρουσίαζαν εντυπωσιακές αποδόσεις από τις επενδύσεις τους και απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για τους χρήστες.


Σε δεύτερο επίπεδο υπήρχαν εκπρόσωποι από τη Βόρεια Ελλάδα, όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» θύματα της απάτης από Λάρισα και Θεσσαλονίκη, που προσέγγιζαν κόσμο και μιλούσαν για την «πυραμίδα». Μάλιστα, δεν δίσταζαν να πραγματοποιούν δια ζώσης συναντήσεις και να δίνουν την εντύπωση ότι εκπροσωπούν μία διεθνή, υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση.

«Μας το παρουσίασαν ως μία ‘πυραμίδα’. Έβαζες μεγάλα κεφάλαια και κέρδιζες από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ενώ αν έβαζες κόσμο σε αυτό, είχες μπόνους. Οι συνομιλίες γινόντουσαν μέσα σε τσατ εφαρμογών, σε κάθε τσατ ήταν περίπου 1.000 άτομα. Υπήρχαν 10 τσατ, οπότε μιλάμε για τουλάχιστον 10.000 θύματα» αναφέρει ο Τ.Φ., που έπεσε θύμα χάνοντας περίπου 2.000 ευρώ. «Μας παρουσίαζαν ότι είναι νόμιμο και ότι μέσα από αγοραπωλησίες θα έχουμε κέρδη. Έβαζες 1.000 ευρώ και σου επέστρεφαν 2.000 με τον αλγόριθμο που είχαν φτιάξει. Έλεγαν ότι τα κέρδη μας θα τα βάλουν σε κάρτες από το εξωτερικό, για να μπορέσουμε να κάνουμε ανάληψη» αναφέρει το θύμα.

Φαίνεται ότι λειτουργούσαν με διαβαθμίσεις και ανάλογα με τις καταθέσεις του καθένα, τον άφηναν να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. «Ανάλογα το επίπεδο που ήσουν, κάθε μέρα σου έδιναν τη δυνατότητα να πατάς τέσσερα και πάνω κλικ, ώστε να ‘παιχτούν’ τα χρήματα που είχες. Δηλαδή, να γίνει μία ανταλλαγή σε άλλη μορφή κρυπτονομισμάτων, ώστε να υπάρξει κάποιο κέρδος. Αν καλούσες άτομα, μπορούσες να ανέβεις επίπεδα ώστε να παίρνεις μεγαλύτερο ποσοστό. Ήταν μίας μορφής ‘πυραμίδα’» αναφέρει ο Γ.Τ., δεύτερος από τα θύματα που μιλούν στη «ΜτΚ».
Τα ποσά που ζητούσαν και το ποσοστό κέρδους

Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες έμπαιναν στην «πυραμίδα» μέσω γνωστών που τους έστελναν προσκλήσεις για να κατεβάσουν συγκεκριμένη εφαρμογή, στην οποία κατέθεταν τα χρήματα σε μορφή bitcoin usdt. Μέσω ενός φίλου του, κλήθηκε να συμμετάσχει και ο δικηγόρος Βασίλης Αποστολίδης. Έπεσε θύμα και ο ίδιος -και μαζί με εκατοντάδες άλλους χρήστες ετοιμάζονται για μαζικές μηνύσεις και αγωγές.

«Είναι μία κλασική διαδικτυακή απατή μέσω κρυπτονομισμάτων. Τοκίζουν τα χρήματα, τα ανταλλάσσουν και έτσι βγάζουν το κέρδος. Στην αρχή άφησαν να γίνουν αναλήψεις κερδών, έτσι πείστηκαν οι πρώτοι και στη συνέχεια παρακίνησαν φίλους και γνωστούς» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Αποστολίδης.

Μάλιστα, υπήρχε και κατώτατο όριο πόσου για κατάθεση και επένδυση στην εφαρμογή. «Η μικρότερη κατάθεση που μπορούσες να κάνεις ήταν 100 ευρώ και από τις μεγαλύτερες που είδα ήταν έως και 65.000 ευρώ. Η υποτιθέμενη εταιρεία σου εγγυόταν από 1,8% έως 3% κέρδος κάθε μέρα. Εγώ μπήκα τον Ιούλιο μετά από παρότρυνση φίλου μου που είχε βάλει 500 ευρώ και πήρε πίσω 5.000 ευρώ, είχε προλάβει να κάνει ανάληψη» αναφέρει.
Το μεγάλο «μπαμ»

Η σελίδα της εταιρείας πλέον έχει «πέσει» και δεν εμφανίζει τίποτα. Τα χιλιάδες θύματα κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά το πρωί της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου. «Απλά σταμάτησαν οι πληρωμές και γενικά εξαφανίστηκαν όλοι, παράτησαν την εφαρμογή στον αυτόματο» αναφέρει ο Γ.Τ.

Οι χρήστες της εφαρμογής δημιούργησαν ένα νέο τσατ όπου μπήκαν μέσα αμέσως όσοι υποψιάστηκαν πως έχασαν τα λεφτά τους. Άρχισε να επιβεβαιώνεται το χειρότερο γι’ αυτούς σενάριο, να συζητούν πώς θα κινηθούν και να αποφασίζουν να στραφούν ενάντια αυτών που εμφανίζονταν ως διαχειριστές και επικεφαλής. «Έχουμε κάνει μία ομάδα και ετοιμαζόμαστε για εγκλήσεις προς τις αναρμόδιες αρχές, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και του εξωτερικού. Επίσης ενημερώνεται η Interpol και το αρμόδιο τμήμα για τις διαδικτυακές απατές» αναφέρει ο δικηγόρος Βασίλης Αποστολίδης.

Πάντως, όπως θα δείτε στις συνομιλίες (φωτ.), λίγο πριν την εξαφάνιση, κάποιοι διαχειριστές ζητούσαν από τα θύματα να μεταφέρουν τα χρήματα σε προσωπικούς τους λογαριασμούς. 




Η «ταυτότητα» της εταιρείας

Η εταιρεία που εκπροσωπούσαν οι επικεφαλής της «πυραμίδας», υποτίθεται πως είχε έδρα στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Μάλιστα, έστελναν στα τσατ και σχετικές πιστοποιήσεις για την έδρα, για όσους δεν πείθονταν. Ως ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανιζόταν κάποιος ονόματι Αλέξαντερ Γούιλσον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Υ, εμπειρογνώμονα ηλεκτρονικού εγκλήματος Κωνσταντίνο Μαντέ, πίσω από την εταιρεία αυτή κρύβονται Ινδοί. «Πίσω από αυτή την πλατφόρμα κρύβονται Ινδοί, που δηλώνουν ότι βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο. Δημιουργούν μία παράκτια εταιρεία με έδρα π.χ. στις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν φυσική παρουσία, όλα γίνονται διαδικτυακά και μπορούν να τη διαχειρίζονται από οπουδήποτε. Η αλήθεια είναι ότι οι Ινδοί είναι πολύ εξελιγμένοι σε αυτό το κομμάτι και πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να δει ότι αυτοί κρύβονται από πίσω» αναφέρει ο κ. Μαντές.

Σε δεύτερο επίπεδο, όπως λέει ο κ. Μαντές, «βάζουν κράχτες στο διαδίκτυο, κυρίως με φυσικά πρόσωπα και δημιουργούν ιστοσελίδες που οδηγούν σε παράκτιους λογαριασμούς που δεν έχουν ταυτότητα, είναι οι λεγόμενοι ‘ορφανοί λογαριασμοί’».
Οι… αεροπόροι

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει στη «ΜτΚ» αλλά και τα αρχεία από συνομιλίες μεταξύ των θυμάτων, δείχνουν ότι διαχειριστές των γκρουπ και εκπρόσωποι της εταιρείας ήταν και δύο ένστολοι της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν έδρα τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Μάλιστα, υπάρχουν φωτογραφίες από εκδηλώσεις όπου εμφανίστηκαν οι επικεφαλής και συνομιλούσαν με τα θύματα.

«Έχουμε τα στοιχεία τους και εκτός από τη δικαιοσύνη, θα απευθυνθούμε και στην Πολεμική Αεροπορία. Στείλαμε επίσημη καταγγελία προς το Σώμα τους, ώστε να ερευνήσουν τη δράση τους. Διοργάνωναν συναντήσεις και έλεγαν ότι όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα από την Αμερική» λέει ο δικηγόρος Βασίλης Αποστολίδης.

«Ήταν μπλεγμένοι σε αυτή την ιστορία αεροπόροι από Πολεμική Αεροπορία, μεγάλα κεφάλια δηλαδή. Εμφανίζονταν σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Στο τσατ λένε πολλοί ότι τον Λαρισαίο τον γνωρίζουν» καταγγέλλει ο Γ.Τ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.10.2024
 
makthes.gr