Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

«Alors, c’ est la guerre»!


Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς!

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς (1936 - 1941), εκλεγείς με 241 ψήφους των Βουλευτών του Λαϊκού κομματος και των Φιλελευθέρων, 4 αποχές και 16 ψήφους κατά (Κ.Κ.Ε. και Γεώργιος Παπανδρέου).
 
ΑΡΝΗΘΗΚΕ και επέτυχε την ΔΙΑΓΡΑΦΗ του Χρέους της Ελλάδος από το Διεθνές Δικαστήριο.
 
Τα...
 
 
πασίγνωστα κατορθώματά του κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά και κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως Πρωθυπουργός, τον καθιστούν Εθνικό Ηγέτη Παγκοσμίου κύρους και του αποδίδουν την Πρωτοκαθεδρία Έλληνα Πολιτικοστρατιωτικού Ηγήτορα.
Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε Στρατιωτική Ιδιοφυΐα Διεθνούς διαμετρήματος.
Οι Συμμαθητές του στην Πρωσική Ακαδημία Πολέμου (1898 - 1902) θεωρούσαν ότι : «ουδέν πρόβλημα άλυτον διά τον Ιωάννην Μεταξάν». 
Ο Μεταξάς υπήρξε ο αρχιτέκτων της περιφανούς νίκης εναντίον της Ιταλίας το 1940, δημιουργώντας υποδειγματικό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης.
Ριζική ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, πολυετής προετοιμασία, κατασκευή της «γραμμής Μεταξά», τοποθέτηση των κατάλληλων προσώπων στις κατάλληλες θέσεις, ψυχολογική και επικοινωνιακή προετοιμασία της Ελληνικής Κοινωνίας, άρτιος επιτελικός σχεδιασμός, δημιουργία καταφυγίων, αεράμυνας, πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών. 

Ο Μεταξάς δέν ήταν ένας ακόμη Στρατιωτικός που αναμείχθηκε....στην πολιτική όπως, ο Παπάγος, ο Πλαστήρας, ο Πάγκαλος, ο Κονδύλης και άλλοι.
Η Πολιτική του Ταυτότητα προέκυψε αυτόνομα, ως προϊόν ιδεολογικών επιρροών και πολιτικών επιλογών.
Διέθετε συγκροτημένη πολιτική σκέψη και ικανότητες κυβερνήτη.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936, εισέρχεται στην Βουλή. 
Στην κυβέρνηση Δεμερτζή, διορίζεται Υπουργός Στρατιωτικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Μετά τον θάνατο του Δεμερτζή, τον Απρίλιο του 1936, λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και γίνεται Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Διατύπωσε την άποψη ότι: η Ελληνικότητα είναι «Οικουμενική, Ειρηνική, Ανθρώπινη, Πανανθρώπινη» [Λόγοι, Β΄τόμος, σ. 320]. 
Ανέφερε ως μέγιστο επίτευγμά του ότι : «καθ’ όλην την διακυβέρνησίν μου δεν εχύθη ούτε ρανίς αίματος» [Λόγοι, Β΄τόμος, 2.373]. 

Ο Μεταξάς άσκησε προχωρημένη κοινωνική πολιτική, αποσκοπώντας στην Κοινωνική Συνοχή και επέβαλε Φιλεργατική Νομοθεσία και αυστηρούς ελέγχους.
Χρησιμοποιούσε τον όρο: "Διευθυνομένη Οικονομία". 
Θέσπισε τις συλλογικές συμβάσεις, την υποχρεωτική διαιτησία, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, τα ασφαλιστικά δικαστήρια, το εργατικό οκτάωρο και το υπαλληλικό επτάωρο, τους κατώτατους μισθούς, τα πολυϊατρεία.

"Ο καθένας που θέλει να γίνει Ηγέτης στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι, αν δεν είναι συσσωματωμένος με όλο το Έθνος, αν δεν κλείνει μέσα του όλους τους Πόθους του Έθνους, ότι αν δεν είναι το Πνεύμα του βγαλμένο από τα σπλάχνα του Έθνους και δεν έχει αισθανθεί τις Ανάγκες και τον Πόνο και όλη τη λαχτάρα του Έθνους, οσοδήποτε κι αν γίνει μεγάλος Επιστήμων, μπορεί να γίνει Επιστημονική κορυφή, αλλά δέν μπορεί να γίνει ΠΟΤΕ Πνευματικός Ηγέτης του Έθνους" 

Ιωάννης Μεταξάς

Ποιός να συγκριθεί μαζί του!
 
Β.Β.