Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Μοσχαράκι στρογκανόφ


Συνοδέψτε με ρύζι ή ζυμαρικά

Υλικά 


  • 600 γρ. φιλέτο μοσχαριού κομμένο σε λωρίδες
  • 2 κ. σ. φυτικό λάδι, χωρισμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ή 2 μικρά κρεμμύδια), σε φέτες

 

  • 300 γρ. μανιτάρια, σε φέτες (όχι πολύ λεπτές)
  • 3 κ. σ βούτυρο
  • 2 κ. σ. αλεύρι
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού κρέατος
  • 1 κ. σ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 150 ml ξινή κρέμα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόψτε το κρέας σε λωρίδες, όχι πολύ λεπτές.
  2. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
  3. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σκορπίστε το μισό μοσχαρίσιο κρέας στο τηγάνι και αφήστε το για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ροδίσει.
  4. Γυρίστε το κρέας από την άλλη και αφήστε για 30 δευτερόλεπτα για να ροδίσει. Αφαιρέστε το αμέσως σε ένα πιάτο.
  5. Προσθέστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι και επαναλάβετε με το υπόλοιπο κρέας.
  6. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Προσθέστε το βούτυρο και λιώστε το. Στη συνέχεια, προσθέστε τα κρεμμύδια, μαγειρέψτε για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέστε τα μανιτάρια.
  7. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα.
  8. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.
  9. Προσθέστε το μισό ζωμό ανακατεύοντας. Μόλις ενσωματωθεί, προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό.
  10. Ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε την ξινή κρέμα και τη μουστάρδα. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί καλά στην υπόλοιπη σάλτσα.
  11. Αφήστε να σιγοβράσει και μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μόλις πήξει μέχρι να αποκτήσει τη συνοχή κρέμας (3-5 λεπτά), ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με τη γεύση.
  12. Προσθέστε ξανά το μοσχάρι (μαζί με τους χυμούς του πιάτου). Σιγοβράστε για 1 λεπτό, και στη συνέχεια αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά.
  13. Σερβίρετε πάνω από ζυμαρικά, πασπαλισμένο με σχοινόπρασο.