Οι ερευνητές μπόρεσαν εύκολα να εντοπίσουν παιχνίδια και ομάδες που διακινούν παιδική πορνογραφία
 
Η δημοφιλέστατη διαδικτυακή ιστοσελίδα για... 

 
video games, Roblox, περιγράφεται ως «χώρος με ακατάλληλο περιεχόμενο για παιδόφιλους» που εκθέτει τα παιδιά σε «παρενόχληση, πορνογραφία και βίαιο περιεχόμενο», σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η εταιρεία Hindenburg Research δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της την Τρίτη, μετά από μια παρατεταμένη εξέταση σχετικά με το αμφιλεγόμενο παιχνίδι για παιδιά.

Χωρίς συγκεκριμένους ηλικιακούς περιορισμούς, το Roblox έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στους μικρούς χρήστες, προσφέροντας μια ποικιλία διαφορετικών παιχνιδιών και διαδραστικών εργαλείων.

Ωστόσο, το νέο ερευνητικό έγγραφο αναφέρει έναν ανησυχητικό αριθμό ακατάλληλων συνδέσμων που βρίσκονται άμεσα διαθέσιμοι στα χέρια των παιδιών όταν χρησιμοποιούν το παιχνίδι.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα χαρακτηριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Roblox επιτρέπουν στους παιδόφιλους να στοχοποιούν εκατοντάδες παιδιά αποτελεσματικά, χωρίς καμία αρχική αξιολόγηση για να αποτραπεί η είσοδος τους στην πλατφόρμα», αναφέρει η έρευνα.

Για να δοκιμάσουν αυτήν τη θεωρία, οι ερευνητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν λογαριασμούς χρησιμοποιώντας ονόματα διαβόητων παιδεραστών και εγκληματιών.

Προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό με το όνομα Έρλ Μπράιαν Μπράντλεϊ, παιδόφιλος που καταδικάστηκε για την κακοποίηση 103 παιδιών, αλλά διαπίστωσαν ότι το όνομα χρήστη ήταν ήδη κατειλημμένο, μαζί με πολλές παραλλαγές, όπως earlbrianbradley69.

Υπήρχαν 900 παραλλαγές του ονόματος Τζέφρι Έπσταϊν και 600 αποτελέσματα κατά την αναζήτηση παιχνιδιών «Diddy».



Όπως αναφέρει η Daily Mail κάποια από αυτά τα παιχνίδια είχαν τίτλους όπως «Diddy Party», «Run from Diddy Simulator» και, ξεχωριστά, «Escape to Epstein Island».

Σύμφωνα με το Roblox, το 21% των χρηστών είναι κάτω των εννέα ετών.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι μπόρεσαν εύκολα να εντοπίσουν παιχνίδια και ομάδες που διακινούν παιδική πορνογραφία.

Συνολικά, το Roblox ανέφερε πάνω από 13.000 περιστατικά παιδικής εκμετάλλευσης στο Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά το 2023.

Η έρευνα αναφέρει πολλές υψηλού προφίλ, ανησυχητικές υποθέσεις παιδόφιλων που χρησιμοποιούν το Roblox για να «καλλιεργήσουν» θύματα.

Στην Ουαλία, το 2018, ένας 29χρονος άντρας συνελήφθη για την παρενόχληση 150 παιδιών μέσω του παιχνιδιού.

Ένας άλλος άνδρας κατηγορήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ, αφού απήγαγε ένα 11χρονο κορίτσι που γνώρισε ενώ έπαιζε το παιχνίδι. Αργότερα δήλωσε ένοχος για μία κατηγορία περί εξαναγκασμού και αποπλάνησης ανηλίκου.

Ο Άρνολντ Καστίγιο, 23 ετών, επίσης από το Νιου Τζέρσεϊ, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια ομοσπονδιακή φυλάκιση το 2023, αφού παραδέχθηκε την ενοχή του για μεταφορά ανηλίκου με σκοπό εγκληματική σεξουαλική δραστηριότητα και εξαναγκασμό, καθώς και αποπλάνηση ανηλίκου.

Πλήρωσε ένα Uber για να μεταφέρει τη 15χρονη κοπέλα από μια άλλη πολιτεία στο σπίτι του. Την κακοποίησε σεξουαλικά και προσπάθησε να αγοράσει «Plan B» για να εξασφαλίσει ότι δεν θα μείνει έγκυος.

Ένας εκπρόσωπος του Roblox δήλωσε ότι «απορρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση».



«Η ασφάλεια και η ευπρέπεια ήταν θεμελιώδη για το Roblox από την ίδρυσή μας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες και έχουμε επενδύσει σημαντικά σε όλες τις ιστορικές μας προσπάθειες για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια», αναφέρει.

«Κάθε μέρα, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν μια ασφαλή και θετική εμπειρία στο Roblox, τηρώντας τα πρότυπα της κοινότητάς μας. Λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά κάθε περιεχόμενο ή συμπεριφορές που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπά μας και έχουμε μια ισχυρή σειρά από προληπτικά μέτρα ασφάλειας για να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε κακόβουλες ή επιβλαβείς δραστηριότητες στην πλατφόρμα μας», τονίζει.

Ο επικεφαλής ασφαλείας του Roblox, Ματ Κάουφμαν, είχε προηγουμένως απαντήσει σε καταγγελίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο παιχνίδι.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να κρατήσουμε τους χρήστες μας ασφαλείς και να είμαστε σε επαγρύπνηση απέναντι σε κακόβουλους χρήστες που μπορεί να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας μας», είπε.