Τα μήλα εκτός από γευστικό φρούτο, είναι παράλληλα και ισχυρός σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας σύμφωνα με νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν από...
το «Very Well Health». Από την μείωσης της κυτταρικής φθοράς μέχρι την πρόληψη του διαβήτη, παρακάτω παραθέτονται όχι ένα, ούτε δύο, αλλά οκτώ οφέλη του μήλου για την υγεία μας.
1. Αντιοξειδωτική Δράση
Τα μήλα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες (φλαβονοειδή).
Αυτά τα συστατικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την καταστροφή, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για διάφορες ασθένειες.
2. Καρδιαγγειακή Υγεία
Η περιεκτικότητα των μήλων σε πολυφαινόλες και φυτικές ίνες συμβάλλει και στην προστασία της καρδιάς. Η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και «κακής» χοληστερόλης LDL, που αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Παράλληλα, τα μήλα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.
3. Διαχείριση Βάρους
Τα μήλα είναι ένας ιδανικός σύμμαχος στη διαχείριση του βάρους. Περιέχουν χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Έτσι, βοηθούν στο να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση τροφής, καθιστώντας τα ιδανικά για μια ισορροπημένη διατροφή.
4. Πρόληψη Διαβήτη
Τα μήλα, όταν καταναλώνονται ολόκληρα με τη φλούδα βοηθούν στην καθυστέρηση της πέψης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα, ενώ μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
5. Πεπτική Υγεία
Η διατροφική αξία των μήλων επηρεάζει θετικά το πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες τους λειτουργούν ως πρεβιοτικά, προάγοντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.
Αυτά τα βακτήρια συμβάλλουν στην ομαλή πέψη και προάγουν τη συνολική υγεία του εντέρου, ενώ μπορεί να μειώσουν τις φλεγμονές και να βελτιώσουν την πεπτική άνεση.
6. Υγεία των Οστών
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν τα μήλα, όπως το κάλιο και το ασβέστιο, έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας των οστών και τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.
7. Ενυδάτωση
Τα μήλα αποτελούνται κατά περίπου 80%-89% από νερό, καθιστώντας τα εξαιρετική πηγή υδάτωσης. Επιπλέον, περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο και μαγνήσιο, που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα.
8. Υγεία του Δέρματος
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα μήλα υποστηρίζουν και την υγεία του δέρματος. Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή μελανίνης, προστατεύοντας έτσι το δέρμα από την
υπεριώδη ακτινοβολία και διατηρώντας τη φυσική του λάμψη.