Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου;

 
 Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, αλλά ταυτόχρονα θέλετε να πειραματίζεστε με διάφορες κουζίνες; Δείτε...  

 
ποιες θα σας χαρίσουν απόλαυση, χωρίς να σας χαλάσουν την υγεία και τη σιλουέτα, τώρα που ενόψει Σαββατοκύριακου μπορεί να ετοιμάζεστε για φαγητό έξω.

Ελληνική κουζίνα

Η παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα είναι μια από τις κουζίνες πάνω στις οποίες έχουν γίνει οι περισσότερες έρευνες. Δίνει έμφαση στα ακόρεστα λιπαρά, τα όσπρια, τα λαχανικά, το ψάρι και τα δημητριακά, με αποτέλεσμα η διατροφική της αξία να είναι υψηλή, ειδικά σε ωμέγα-3 από πηγές όπως ξηροί καρποί και σαρδέλες.

Το κρέας δεν είναι πρωταγωνιστής στην ελληνική κουζίνα, κάτι που σημαίνει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και αν σκεφτούμε ότι στο εξωτερικό, η σαλάτα και το γιαούρτι είναι δύο τροφές που συχνά συνοδεύονται από τη λέξη «ελληνική» καταλαβαίνουμε γιατί η ελληνική κουζίνα θεωρείται από τις πιο υγιεινές.

Ισραηλινή κουζίνα

Τα σημαντικά στοιχεία της ισραηλινής κουζίνας δεν διαφέρουν πολύ από αυτά της μεσογειακής, με τα όσπρια, τις μελιτζάνες και το ελαιόλαδο να κυριαρχούν. Τα μπαχαρικά, εκτός από έξτρα γεύση δίνουν ώθηση και στον μεταβολισμό, βοηθώντας ταυτόχρονα στην πέψη, ενώ τα διατροφικά οφέλη τροφών όπως το ταχίνι που χρησιμοποιείται πολύ, είναι πολλά και γνωστά, με τα καλά λιπαρά, το ασβέστιο, τον ψευδάργυρο και το φυλλικό οξύ να ξεχωρίζουν. Τα φαλάφελ, επίσης, αποτελούν μια καλή εναλλακτική για να φάμε κεφτεδάκια με όσπρια, αντί για μοσχαρίσιο κιμά.

Ιαπωνική κουζίνα

Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποια μέρη της Ιαπωνίας, όπως στην Okinawa, οι άνθρωποι συνήθως ζουν πάνω από τα 100, με τη διατροφή τους να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η ιαπωνική κουζίνα έχει φανερώσει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ τα φύκια, το πράσινο τσάι, τα φασόλια σόγιας και τα μανιτάρια shiitake που χρησιμοποιούνται πολύ, έχουν πολλά οφέλη, αφού είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό, ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά.

Το σούσι τους αποτελείται από ωμό ψάρι, πλούσιο σε ωμέγα 3, σε συνδυασμό με φύκια, λαχανικά και ρύζι, ενώ τα οφέλη επεκτείνονται και στον τρόπο που τρώνε. Καταναλώνουν πολύ τρόφιμα ψητά ή στον ατμό, ενώ το τηγάνισμά τους είναι γρήγορο και στο τραπέζι φροντίζουν να σταματούν το φαγητό όταν αισθάνονται κατά 80% χορτάτοι, φροντίζοντας να μην υπερκαταναλώνουν φαγητό.

Ινδική κουζίνα

Οι άνθρωποι της Δύσης συχνά ταυτίζουν την ινδική κουζίνα με πολλά τηγανητά, όπως τα poppadoms που είναι τηγανητή ζύμη και τα samosas, δηλαδή τηγανητά πιτάκια με γέμιση, αλλά και με πλούσια, κρεμώδη curry. Στην πραγματικότητα, όμως, πολλά από αυτά είναι απλώς δημοφιλή στο εξωτερικό, ενώ το αυθεντικό ινδικό φαγητό είναι πολύ πιο υγιεινό.

Στην ινδική κουζίνα τα πολλά μπαχαρικά δίνουν μοναδική γεύση στα πιάτα, αλλά και προστατευτικά οφέλη έναντι του καρκίνου, με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, ενώ έχει βρεθεί ότι μπορεί να προστατεύουν και από το Αλτσχάιμερ. Καταναλώνουν, επίσης, πολύ curry λαχανικών σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ακόμη κι εκεί που καταναλώνουν κρέας, μπορεί να αποφεύγουν το χοιρινό και το μοσχάρι.

Ισπανική κουζίνα

Ένας σημαντικός λόγος που η ισπανική κουζίνα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο υγιεινές του κόσμου είναι ότι ελέγχει τις μερίδες, με τα tapas (ισπανικοί μεζέδες) να είναι πολύ διαδεδομένα. Τα tapas δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να δοκιμάσει πολλά διαφορετικά μικρά πιάτα κι αν δεν καταναλώνονται βιαστικά, προσφέρουν κορεσμό σε μικρές μερίδες. Τα περισσότερα ισπανικά πιάτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά, με φασόλια, λαχανικά, ελαιόλαδο, θαλασσινά και λιπαρά ψάρια, τα οποία αποτελούν ιδανικές τροφές όσον αφορά τον έλεγχο του βάρους και την καλύτερη υγεία. Ακόμη, το γκασπάτσο, δηλαδή η κρύα σούπα λαχανικών, που αποτελεί κλασική ισπανική συνταγή, είναι πλούσιο σε αντικαρκινικό λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά.

Ταϊλανδέζικη κουζίνα

Η εξωτική αυτή κουζίνα μας χαρίζει πολλά αντικαρκινικά πιάτα, όπως τη σούπα Tom Yung Gοοng, η οποία φτιάχνεται με γαρίδες, κόλιανδρο, λεμονόχορτο, τζίντζερ και άλλα ταϊλανδέζικα βότανα. Όλα αυτά τα συστατικά παρουσιάζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκίνου, ενώ γενικότερα, πολλά στοιχεία της ταϊλανδέζικης κουζίνας ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν την πέψη.

Το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το λεμονόχορτο, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά, είναι γνωστά στην ασιατική ιατρική για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ γενικότερα τα περισσότερα πιάτα είναι πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, θαλασσινά και μπαχαρικά, που προωθούν τον μεταβολισμό και μας χαρίζουν θρεπτικά συστατικά.