Ποιος να μου το 'λεγε ότι μετά από εκατομμύρια επενδύσεων στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης του Δ.Δίου-Ολύμπου, αρκεί μια καταιγίδα να μας αφήσει χωρίς πόσιμο νερό τόσο στο Λιτόχωρο όσο και στον Πλαταμώνα. Πέντε χρόνια, έμαθαν να τα ρίχνουν όλα στην ατομική ευθύνη, στην κλιματική αλλαγή και τη θεσμική τους θωράκιση ώστε να μην έχουν καμιά ευθύνη...
Βέβαια πίσω από τις φιέστες και τον χορό εκατομμυρίων σε έργα, στο τέλος αδυνατεί η σημερινή Διοίκηση του Δ.Δίου-Ολύμπου να προσφέρει το στοιχειώδες.
Ένα ποτήρι νερό σου ζητάμε, κ.Δήμαρχε να το πιούμε στην υγειά σου να σε θυμόμαστε και δεν μπορείς να μας το προσφέρεις, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης!!!
Προτάσεις:
1. Από την αρχή της διακυβέρνησής σου έπρεπε να εκπονήσεις μελέτη υδρομάστευσης των 15 και πλέον πηγών που βρίσκονται στη λεκάνη του Ενιπέα.
2. Το ίδιο έπρεπε να κάνεις και στον Πλαταμώνα.
3. Να αναλάβεις, ως όφειλες, να εκσυγχρονήσεις τις εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ γιατί από εκεί υδρεύεται το Λιτόχωρο και όχι να σε παρακαλάν οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ να τους στείλεις κανένα εργάτη για να καθαρίσουν το ήδη γεμισμένο από χαλίκια φράγμα του ενιπέα.
4. Να κατασκευάσεις εκκενωτή στο φράγμα του ενιπέα, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόνενο εισροής φερτών υλικών εντός δικτύου.
5. Εναλλακτικά, έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα υδροδότησης, από γεωτρήσεις οι οποίες θα έπρεπε να βρίσκονται διασυνδεδεμένες και έτοιμες να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια τέτοιων πλημμυρικών φαινομένων, κλείνοντας ταυτόχρονα την παροχή του φράγματος.
6.Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού διαφαίνεται και στον τρόπο που επελέγη η χωροθέτηση της γεώτρησης στο Πάρκο Λιτοχώρου. Η γεώτρηση έπρεπε να χωροθετηθεί δίπλα στο υδραγωγείο στους μύλους ώστε να μπορείς να δώσεις κατευθείαν νερό στο δίκτυο ύδρευσης.
Δε φταίει για όλα η κλιματική κρίση φταίει και το ξερό μας το κεφάλι και αναφέρομαι σε όλους και εμού του ιδίου!
Ένα θέμα ασφάλειας. Πολύ σοβαρό.
Το πρανές πίσω από τη βρύση στη ταβέρνα "οι μύλοι" είναι ασταθές και επικίνδυνο να καταρρεύσει, καθώς εισρέουν ανάντι από τον υπερχειλίζοντα τσιμενταύλακα μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες εισέρχονται στο πρανές και διαμορφώνουν συνθήκες κατάρρευσης του.
Καλώ την πολιτική προστασία του Δήμου αφενός να σταματήσει την υπερχείλιση, αφετέρου να αποκλείσει το χώρο γύρω από το πρανές από διερχόμενους πολίτες.
Σας καθιστώ υπεύθυνους και μη τα ρίξετε πάλι στην κλιματική αλλαγή.
Υ.Γ. σας θυμίζω ότι σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δ.Ε. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ που εγκρίθηκε με την υπ. Αριθμ.90117/22.6.2023, μεταξύ άλλων λέει ότι κάτω απ' το Λιτόχωρο υπάρχουν 15.000.000 m3 νερού. Ζούμε πάνω στο νερό και δεν μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι καθαρό νερό.
Χασιώτης Κώστας
Πολιτικός Μηχανικός