Η αλήθεια είναι ότι δεν αδυνατίζουν όλοι οι άνθρωποι με την ίδια ευκολία. Οι άνδρες, για παράδειγμα, χάνουν βάρος πιο εύκολα, καθώς ...
διαθέτουν περισσότερη μυϊκή μάζα και ταχύτερο μεταβολισμό. Επίσης, όσοι γυμνάζονται συστηματικά, ειδικά με βάρη, συνήθως αδυνατίζουν πιο γρήγορα. Η ηλικία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, με τα 20 να είναι μια πιο ευνοϊκή περίοδος για απώλεια βάρους σε σύγκριση με τα 50, λόγω της φυσικής μείωσης του μεταβολικού ρυθμού.
Εάν δεν ανήκεις σε αυτές τις κατηγορίες, είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζεις μεγαλύτερες δυσκολίες στην απώλεια βάρους, με τη διαδικασία να είναι πιο αργή και επίπονη. Ωστόσο, αν δεν χάνεις καθόλου βάρος παρά τις προσπάθειες σου, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων για τους οποίους το αδυνάτισμα φαίνεται αδύνατο, ακόμα και αν προσέχουν τη διατροφή τους και γυμνάζονται. Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Βάνα Κροντήρη, απαντά στο OW ότι οι βασικές αιτίες που κάποιος δεν αδυνατίζει, παρόλο που θεωρητικά δείχνει να προσπαθεί, είναι είτε ότι κάνει συγκεκριμένα διατροφικά λάθη είτε ότι υποφέρει από κάποια ορμονική ανωμαλία που δεν έχει διαγνώσει. Η ειδικός εξηγεί συγκεκριμένα:
5 διατροφικά λάθη που κάνουμε μέσα στην ημέρα και δεν χάνουμε βάρος
1. Μένουμε πολλές ώρες νηστικοί
Είναι καλό ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματά μας να καταναλώνουμε κάποιο σνακ, π.χ. φρέσκα φρούτα, smoothies ή ξηρούς καρπούς. Με αυτόν τον τρόπο ο μεταβολισμός μας βρίσκεται πάντα ενεργοποιημένος και καταναλώνουμε θερμίδες.
2. Ξεχνάμε να πίνουμε νερό
Η κατανάλωση νερού, σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, βοηθά να μένει ο οργανισμός ενυδατωμένος, να αποβάλλονται οι τοξίνες αλλά και να απορροφώνται καλύτερα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε.
3. Μένουμε ακίνητοι ή σταθεροί σε ένα σημείο για πολλές ώρες
Έρευνες έχουν δείξει πως αν σηκωνόμαστε και περπατάμε 5 έως 10 λεπτά ανά μισάωρο όπου κι αν βρισκόμαστε (π.χ. στην εργασία μας), αυτό οδηγεί σε καλύτερα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα, καλύτερη διάθεση αλλά και καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης.
4. Κάνουμε από ένα έως δύο γεύματα την ημέρα
Το αποτέλεσμα είναι να γυρίζουμε το βράδυ και να τρώμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ' όση θα καταναλώναμε αν μέσα στην ημέρα είχαμε κάνει 4 έως 5 γεύματα.
5. Αδυνάτισμα και υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ δεν πάνε παρέα
Γενικά, για υγιή άτομα με φυσιολογικό βάρος οι συστάσεις λένε πως επιτρέπεται η κατανάλωση 2 μερίδων αλκοόλ, π.χ. 2 κουτάκια μπύρα για τους άντρες ή 1 μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες, καθημερινά μέσα στην εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική τους κατανάλωση μέσα σε μία μέρα θα πρέπει να αποφεύγεται.
Παθολογικά αίτια που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα
Πίσω από μία επίμονη αδυναμία απώλειας σωματικού βάρους μπορεί να κρύβονται και παθολογικοί παράγοντες. Οι ορμόνες για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητά σου να χάνεις βάρος, διότι παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης, του μεταβολισμού και της αποθήκευσης λίπους. Ακολουθούν οι κύριες ορμονικές αιτίες που μπορεί να σχετίζονται με τη δυσκολία απώλειας βάρους:
Υποθυρεοειδισμός (θυρεοειδικές ορμόνες)
Ο θυρεοειδής ελέγχει τον μεταβολικό ρυθμό μέσω των ορμονών Τ3 και Τ4. Όταν υπολειτουργεί, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους ή τη δυσκολία στην απώλεια κιλών.
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε περιπτώσεις αντίστασης, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά, με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό προάγει την αποθήκευση λίπους, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή, και δυσκολεύει την καύση του. Συνδέεται με παθήσεις όπως ο προδιαβήτης, ο διαβήτης τύπου 2 και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).
Αυξημένη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες)
Η παρατεταμένη αύξηση της κορτιζόλης λόγω χρόνιου στρες οδηγεί σε αυξημένη όρεξη, προτίμηση για «παρηγορητικές» τροφές (πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά) και αποθήκευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή. Συνδέεται με αυξημένη δυσκολία στην απώλεια λίπους.
Ανισορροπία στη λεπτίνη και τη γκρελίνη, που ρυθμίζουν τη όρεξη
Η λεπτίνη είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού. Σε περίπτωση ανθεκτικότητας στη λεπτίνη, το σώμα δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει λάβει αρκετή τροφή και ζητάει παραπάνω. Η γκρελίνη από την άλλη είναι η ορμόνη της πείνας και συνήθως αυξάνεται με ανεπαρκή ύπνο ή κακή διατροφή, ενισχύοντας έτσι την όρεξη.
Ο ρόλος των οιστρογόνων στο αδυνάτισμα
Υψηλά ή χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν την αποθήκευση λίπους, ειδικά στις γυναίκες. Κατά την εμμηνόπαυση, η μείωση των οιστρογόνων συνδέεται με την αύξηση λίπους στην κοιλιά.
Τεστοστερόνη και αυξητική ορμόνη
Στους άνδρες, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία απώλειας βάρους. Πιο συγκεκριμένα, η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί μειωμένη μυϊκή μάζα και αύξηση του λίπους. Η αυξητική ορμόνη που γενικά βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην καύση λίπους, λόγω ηλικίας ή διαταραχών, μειώνεται επίσης και επηρεάζει έτσι τον βασικό ρυθμό μεταβολισμού.
Τι μπορείς να κάνεις αν δυσκολεύεσαι με το αδυνάτισμα
Ιατρικές εξετάσεις
Έλεγξε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (TSH, Τ3, Τ4), κορτιζόλης, ινσουλίνης, γλυκόζης και ορμονών του φύλου. Συζήτησε με τον γιατρό σου το ενδεχόμενο εξέτασης για αντίσταση στην ινσουλίνη ή PCOS αν υπάρχουν σχετικά συμπτώματα.
Διαχείριση του στρες
Ενσωμάτωσε τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό, γιόγκα ή περπάτημα.
Ο κακός ύπνος εμποδίζει το αδυνάτισμα
Επιδίωξε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά για τη ρύθμιση της γκρελίνης και της λεπτίνης.
Σωστή διατροφή
Κατανάλωσε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης. Αύξησε την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου.
πηγή: ow.gr