Είναι αρκετά πιθανό, στις γιορτές να μας έφεραν πολλά σοκολατάκια οι καλεσμένοι μας και αυτά έχουν "ξεμείνει" τώρα καθώς μπήκαμε πάλι σε ρυθμούς υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, μία ζεστή σοκολάτα αυτές...
τις κρύες μέρες είναι ό,τι πρέπει και στα πλαίσια της μείωσης της σπατάλης των τροφίμων, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα σοκολατάκια και τις σοκολάτες που περισσέψαν από τα Χριστούγεννα.
Μάλιστα δεν πρόκειται για πρόχειρη λύση αλλά για την γνωστή εκδοχή της ιταλικής σοκολάτας που είναι παχιά, πλούσια και ιδιαίτερα απολαυστική. Αν σου περίσσεψαν λοιπόν σοκολατάκια από τις γιορτές, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις αυτή τη γευστική απόλαυση!
Υλικά (για 2 μερίδες)
150-200 γρ. σοκολατάκια (ανάμικτα ή μονότυπα, ανάλογα με την προτίμησή σου).
1 φλιτζάνι (250 ml) γάλα πλήρες.
1 κ.σ. κακάο (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση σοκολάτας).
1-2 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά, ανάλογα με τη γλυκύτητα των σοκολατιών).
1 κ.σ. κορν φλάουρ (για την παχύρρευστη υφή).
1/2 φλιτζάνι (125 ml) κρέμα γάλακτος (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή).
Μια πρέζα αλάτι (ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας).
Εκτέλεση
Λιώσε τα σοκολατάκια:
Κόψε τα σοκολατάκια σε μικρότερα κομμάτια (αν χρειάζεται) για να λιώσουν πιο εύκολα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώσε τα σοκολατάκια σε χαμηλή φωτιά μαζί με 1/2 φλιτζάνι γάλα. Ανακάτευε συνεχώς για να μην κολλήσουν.
Ανακάτεψε τα ξηρά υλικά:
Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε το κακάο, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Πρόσθεσε λίγο από το υπόλοιπο γάλα για να φτιάξεις μια λεία πάστα.
Φτιάξε τη σοκολάτα:
Πρόσθεσε το υπόλοιπο γάλα και την πάστα κακάο-κορν φλάουρ στο μείγμα των σοκολατιών. Ανακάτευε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος (προαιρετικά):
Αν θέλεις πιο κρεμώδη υφή, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Σέρβιρε:
Όταν η σοκολάτα φτάσει την επιθυμητή πυκνότητα, αφαίρεσέ την από τη φωτιά.
Ρίξε τη ζεστή σοκολάτα σε φλιτζάνια και σέρβιρέ τη ζεστή.
Προτάσεις Σερβιρίσματος
Πρόσθεσε σαντιγί ή marshmallows από πάνω.
Στόλισε με τριμμένη σοκολάτα, κακάο ή κανέλα.
Σέρβιρε με μπισκότα ή κρουασάν για συνοδευτικό.
Αυτή η συνταγή είναι ευέλικτη, οπότε μπορείς να προσαρμόσεις τη γλυκύτητα ή την υφή ανάλογα με τα γούστα σου.
Μάλιστα δεν πρόκειται για πρόχειρη λύση αλλά για την γνωστή εκδοχή της ιταλικής σοκολάτας που είναι παχιά, πλούσια και ιδιαίτερα απολαυστική. Αν σου περίσσεψαν λοιπόν σοκολατάκια από τις γιορτές, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις αυτή τη γευστική απόλαυση!
Υλικά (για 2 μερίδες)
150-200 γρ. σοκολατάκια (ανάμικτα ή μονότυπα, ανάλογα με την προτίμησή σου).
1 φλιτζάνι (250 ml) γάλα πλήρες.
1 κ.σ. κακάο (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση σοκολάτας).
1-2 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά, ανάλογα με τη γλυκύτητα των σοκολατιών).
1 κ.σ. κορν φλάουρ (για την παχύρρευστη υφή).
1/2 φλιτζάνι (125 ml) κρέμα γάλακτος (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή).
Μια πρέζα αλάτι (ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας).
Εκτέλεση
Λιώσε τα σοκολατάκια:
Κόψε τα σοκολατάκια σε μικρότερα κομμάτια (αν χρειάζεται) για να λιώσουν πιο εύκολα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώσε τα σοκολατάκια σε χαμηλή φωτιά μαζί με 1/2 φλιτζάνι γάλα. Ανακάτευε συνεχώς για να μην κολλήσουν.
Ανακάτεψε τα ξηρά υλικά:
Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε το κακάο, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Πρόσθεσε λίγο από το υπόλοιπο γάλα για να φτιάξεις μια λεία πάστα.
Φτιάξε τη σοκολάτα:
Πρόσθεσε το υπόλοιπο γάλα και την πάστα κακάο-κορν φλάουρ στο μείγμα των σοκολατιών. Ανακάτευε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος (προαιρετικά):
Αν θέλεις πιο κρεμώδη υφή, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Σέρβιρε:
Όταν η σοκολάτα φτάσει την επιθυμητή πυκνότητα, αφαίρεσέ την από τη φωτιά.
Ρίξε τη ζεστή σοκολάτα σε φλιτζάνια και σέρβιρέ τη ζεστή.
Προτάσεις Σερβιρίσματος
Πρόσθεσε σαντιγί ή marshmallows από πάνω.
Στόλισε με τριμμένη σοκολάτα, κακάο ή κανέλα.
Σέρβιρε με μπισκότα ή κρουασάν για συνοδευτικό.
Αυτή η συνταγή είναι ευέλικτη, οπότε μπορείς να προσαρμόσεις τη γλυκύτητα ή την υφή ανάλογα με τα γούστα σου.
Πηγή: e-howto.gr