Γιατί συμβαίνει αυτό
Πολλές χώρες ταλανίζονται από τις κλοπές αυτοκινήτων καθώς οι σπείρες δεν σταματούν να χτενίζουν τους δρόμους, αναζητώντας το επόμενο θύμα τους.
Οι...
μέθοδοι θωράκισης από τους αετονύχηδες είναι πολλές, αν και η πρώτη ενέργεια που οφείλει να κάνει κάθε οδηγός είναι να κλειδώσει τις πόρτες του αυτοκινήτου του. Υπάρχει, ωστόσο, μια περιοχή του πλανήτη όπου το κλείδωμα των θυρών πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά.
Όχι διότι έχει εξαλειφθεί η εγκληματικότητα, αλλά επειδή διακυβεύεται η ζωή των ίδιων των κατοίκων της. Πρόκειται για το υποαρκτικό λιμάνι Τσέρτσιλ των μόλις 990 κατοίκων στη βόρεια Μανιτόμπα του Καναδά, όπου υφίσταται έντονη παρουσία πολικών αρκούδων.
Κάθε οδηγός, λοιπόν, κινδυνεύει με μια απρόσμενη συνάντηση και ως εκ τούτου κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Η καμπίνα ενός αυτοκινήτου ίσως να αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο που έχει στη διάθεσή του ένας οδηγός όταν μπει στο στόχαστρο αυτού του μεγάλου σαρκοβόρου.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις επιθέσεις από αρκούδες ή, τουλάχιστον, αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε πρόσφατα ο ξεναγός Josh Mazza. «Είναι κάτι σαν ένας άτυπος κανονισμός ότι οι άνθρωποι στην πόλη αφήνουν τα οχήματά τους ξεκλείδωτα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο τελευταίος άνθρωπος που σκοτώθηκε από επίθεση πολικής αρκούδας στο Τσέρτσιλ ήταν το 2010, αλλά από τότε έχουν σημειωθεί μερικά περιστατικά που παραλίγο να καταλήξουν σε τραγωδία.
Ο επί σειρά ετών δήμαρχος Michael Spence δήλωσε: «Το Τσέρτσιλ είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την αλληλεπίδραση των αρκούδων με τους ανθρώπους. Όλοι λαμβάνουν την ασφάλεια εξαιρετικά σοβαρά», με τους κατοίκους να ενθαρρύνονται να κάνουν συνεχή χρήση της κόρνας των αυτοκινήτων τους προκειμένου να φοβίζουν τα ζώα.
Ανάλογοι άτυποι κανονισμοί ισχύουν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νησί iiumaa στην Εσθονία όπου οι επιβάτες των αυτοκινήτων απαγορεύεται να φορούν ζώνη.