Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025

Ψητό ριζότο με ντοματίνια, μοτσαρέλα και βασιλικό


Αρωματικό και άκρως γευστικό
 
Υλικά 

  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. ρύζι arborio
  • 750 ml ζεστό ζωμό λαχανικών

 
  • 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά) ή 100 ml επιπλέον ζωμό
  • 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • Μια μικρή χούφτα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα, συν μερικά επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 25 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • 150 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 25 γρ. τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
  2. Ζεστάνετε το μισό λάδι σε μία ή κατσαρόλα, ανακατέψτε μέσα το κρεμμύδι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 8- 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθεί.
  3. Περιχύστε με το κρασί, αν χρησιμοποιήσετε, και μαγειρέψτε για 2 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί.
  4. Ρίξτε το ζεστό ζωμό και ανακατέψτε το ρύζι γρήγορα. Βάλτε το σκεύος στο φούρνο και ψήστε το ρύζι για 10 λεπτά.
  5. Αφαιρέστε από το φούρνο και ανακατέψτε τα ντοματίνια, το βασιλικό, τη μισή παρμεζάνα και λίγο καρύκευμα.
  6. Τοποθετήστε τα κομμάτια μοτσαρέλας ομοιόμορφα μέσα στο ριζότο.
  7. Πασπαλίστε με τη φρυγανιά και την υπόλοιπη παρμεζάνα και περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Βάλτε το σκεύος ξανά στο φούρνο και ψήστε για άλλα 10- 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να ψηθεί καλά.
  9. Αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά, σκορπίστε μερικά φύλλα βασιλικού και σερβίρετε κατευθείαν.
Advertisement