Ένα από τα πιο διαχρονικά ερωτήματα της κουζίνας είναι το αν θα πρέπει να αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλουμε στο ψυγείο.
Τελικά μπαίνει το ζεστό φαγητό στο ψυγείο;
Η...
πιο διαδεδομένη άποψη υποστηρίζει πως πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει το φαγητό και ύστερα να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
Ωστόσο, οι σύγχρονες συστάσεις τονίζουν πως είναι καλύτερο να αποθηκεύουμε το φαγητό στο ψυγείο όσο το δυνατόν πιο άμεσα και ιδανικά μέσα σε περίπου δύο ώρες από τη στιγμή που μαγειρεύτηκε.
Αυτή η πρακτική αποτρέπει την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων -όπως η Salmonella ή το E. coli- τα οποία είναι σε θέση να αναπτυχθούν με γρήγορους ρυθμούς σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου.
Το σημαντικότερο είναι να μην παραμείνει εκτεθειμένο για ώρες, καθώς αυτό μπορεί να το καταστήσει επικίνδυνο για κατανάλωση.
Για να προστατεύσουμε τη συσκευή, μπορούμε να τοποθετήσουμε το φαγητό σε ρηχά δοχεία για γρηγορότερη ψύξη ή να το αφήσουμε λίγα λεπτά να γίνει πιο χλιαρό πριν τοποθετηθεί.
Εάν λοιπόν αναρωτιέσαι, το να βάλεις το φαγητό σου στο ψυγείο ενώ είναι ακόμα χλιαρό είναι απολύτως ασφαλές και προτιμότερο από το να το αφήσεις να κρυώσει εντελώς.
e-howto.