Στην αρχαία Αίγυπτο το κέικ παρασκευαζόταν από χοντρό αλεύρι, μέλι και φρούτα.
H συγκεκριμένη συνταγή είναι μια παρόμοια εκδοχή στην οποία αντικαθιστούμε τα φρούτα με μαρμελάδα.
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Ένα ιδανικό σνακ με πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και λίγα λιπαρά, αλλά πλούσιο σε...
Ένα ιδανικό σνακ με πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και λίγα λιπαρά, αλλά πλούσιο σε...
φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυτική πρωτεΐνη.
Υλικά (10-12 μερίδες )
- 450 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
- 170 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 140 γρ. φυτικό γάλα
- 120-130 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
- 200 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 100 γρ. μαρμελάδα φράουλας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 120 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
- 100 γρ. μαρμελάδα φράουλας & 2-3 κ.σ. επιπλέον μαρμελάδα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά το μέλι (ή το σιρόπι), το γάλα, το γιαούρτι, το αμυγδαλοβούτυρο, τα 100 γρ. μαρμελάδας, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Βήμα 2: Σε ένα ψηλό ποτήρι, αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα (υπολογίστε ότι θα αφρίσει αρκετά). Στη συνέχεια, το ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Βήμα 3: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σκόνη τζίντζερ.
- Βήμα 4: Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού-τζίντζερ στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε προσεκτικά και με απαλές κινήσεις.
- Βήμα 5: Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια φόρμα για κέικ (εκτός αν είναι σιλικόνης) και βάζουμε τα 2/3 του μείγματος. Προσθέτουμε τις 2-3 κ.σ. μαρμελάδας και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
- Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στον αέρα, για 40-45’.
Διατροφική αξία ανά φέτα κέικ
- Ενέργεια: 236 kcal
- Υδατάνθρακες: 30,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 14,6 γρ.
- Λιπαρά: 7,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI