Η βιταμίνη D δεν είναι μόνο μια απλή βιταμίνη. Είναι ουσιαστικά μια ορμόνη που επηρεάζει ζωτικής σημασίας λειτουργίες του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, την απορρόφηση του ασβεστίου, τη διάθεση και την υγεία των οστών.
Το...
καλοκαίρι που έχει αυξημένη ηλιοφάνεια, μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αυξήσουμε φυσικά τα επίπεδα αυτής της πολύτιμης βιταμίνης.
Ο ρόλος του ήλιου
Η έκθεση στο φως του ήλιου, και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία τύπου UVB, ενεργοποιεί στον οργανισμό μια διαδικασία σύνθεσης της βιταμίνης D. Περίπου 15-30 λεπτά ημερήσιας έκθεσης (ανάλογα με τον τύπο δέρματος και την ώρα της ημέρας), χωρίς αντηλιακό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται, επαρκούν για την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D.
Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει μέτρο. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος ή ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Η ασφαλής ηλιοθεραπεία απαιτεί ισορροπία.
Ποιος κινδυνεύει από ανεπάρκεια
Παρόλο που ζούμε σε ηλιόλουστη χώρα, δεν είναι όλοι επαρκώς εκτεθειμένοι στον ήλιο. Άτομα που περνούν πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους, ηλικιωμένοι, άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα ή όσοι αποφεύγουν τον ήλιο για ιατρικούς λόγους, κινδυνεύουν να εμφανίσουν έλλειψη.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πόνο στους μύες και στα οστά, ευαισθησία σε λοιμώξεις, διαταραχές διάθεσης και, μακροπρόθεσμα, σε πιο σοβαρές παθήσεις όπως οστεοπόρωση ή καρδιαγγειακά προβλήματα.
Διατροφή και συμπληρώματα
Εκτός από τον ήλιο, η βιταμίνη D μπορεί να προσληφθεί και μέσω της διατροφής. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι:
Μουρουνέλαιο
Λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, ρέγκα, σκουμπρί)
Αυγά (κυρίως ο κρόκος)
Μανιτάρια πορτσίνι
Εμπλουτισμένα τρόφιμα (δημητριακά, φυτικά γάλατα, μαργαρίνες)
Σε περιπτώσεις που η διατροφή και ο ήλιος δεν αρκούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρώματα βιταμίνης D, πάντα όμως υπό την καθοδήγηση γιατρού. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως προβλήματα στα νεφρά και την καρδιά.
Η συνεργασία με τη βιταμίνη Κ
Η συνδυαστική πρόσληψη βιταμίνης D με βιταμίνη Κ ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και την κατεύθυνσή του στα οστά, μειώνοντας τον κίνδυνο ασβεστοποίησης των αρτηριών. Είναι ένας συνδυασμός που αξίζει να έχουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε διατροφικά σχήματα ή συμπληρώματα.
Ο ρόλος του ήλιου
Η έκθεση στο φως του ήλιου, και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία τύπου UVB, ενεργοποιεί στον οργανισμό μια διαδικασία σύνθεσης της βιταμίνης D. Περίπου 15-30 λεπτά ημερήσιας έκθεσης (ανάλογα με τον τύπο δέρματος και την ώρα της ημέρας), χωρίς αντηλιακό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται, επαρκούν για την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D.
Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει μέτρο. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος ή ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Η ασφαλής ηλιοθεραπεία απαιτεί ισορροπία.
Ποιος κινδυνεύει από ανεπάρκεια
Παρόλο που ζούμε σε ηλιόλουστη χώρα, δεν είναι όλοι επαρκώς εκτεθειμένοι στον ήλιο. Άτομα που περνούν πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους, ηλικιωμένοι, άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα ή όσοι αποφεύγουν τον ήλιο για ιατρικούς λόγους, κινδυνεύουν να εμφανίσουν έλλειψη.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πόνο στους μύες και στα οστά, ευαισθησία σε λοιμώξεις, διαταραχές διάθεσης και, μακροπρόθεσμα, σε πιο σοβαρές παθήσεις όπως οστεοπόρωση ή καρδιαγγειακά προβλήματα.
Διατροφή και συμπληρώματα
Εκτός από τον ήλιο, η βιταμίνη D μπορεί να προσληφθεί και μέσω της διατροφής. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι:
Μουρουνέλαιο
Λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, ρέγκα, σκουμπρί)
Αυγά (κυρίως ο κρόκος)
Μανιτάρια πορτσίνι
Εμπλουτισμένα τρόφιμα (δημητριακά, φυτικά γάλατα, μαργαρίνες)
Σε περιπτώσεις που η διατροφή και ο ήλιος δεν αρκούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρώματα βιταμίνης D, πάντα όμως υπό την καθοδήγηση γιατρού. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως προβλήματα στα νεφρά και την καρδιά.
Η συνεργασία με τη βιταμίνη Κ
Η συνδυαστική πρόσληψη βιταμίνης D με βιταμίνη Κ ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και την κατεύθυνσή του στα οστά, μειώνοντας τον κίνδυνο ασβεστοποίησης των αρτηριών. Είναι ένας συνδυασμός που αξίζει να έχουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε διατροφικά σχήματα ή συμπληρώματα.
Πηγή: dnews.gr