Έχετε κουραστεί να τρίβετε επίμονα τα βρώμικα ταψιά σας χωρίς αποτέλεσμα; Τα ίχνη από καμένα λίπη, σάλτσες και σκληρά υπολείμματα φαγητού δεν είναι απλώς αντιαισθητικά — μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση των φαγητών σας και να φθείρουν τα σκεύη με τον καιρό.
Αν θέλετε...
να κάνετε τα ταψιά ψησίματος να φαίνονται σαν καινούργια χωρίς υπερβολική προσπάθεια, τότε είστε στο σωστό μέρος. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε δοκιμασμένες μεθόδους καθαρισμού με απλά υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι σας — και θα σας λύσουν τα χέρια.
Το πλύσιμο ενός βρώμικου ταψιού, ειδικά αυτών που έχουν πολυχρησιμοποιηθεί, είναι από τις δουλειές που κανείς δεν θέλει να κάνει και συνεχώς αναβάλλουμε.
Είναι σημαντικό ωστόσο να διατηρούνται καθαρά για λόγους υγιεινής, σωστής γεύσης και ομοιόμορφου ψησίματος.
Πώς να καθαρίσετε τα ταψιά σας αποτελεσματικά
Η ανομοιόμορφη θέρμανση είναι ένας από τους λόγους που δημιουργούνται ανώμαλες επιφάνειες και συσσωρεύονται υπολείμματα στα ταψιά, τα οποία στο πλύσιμο δεν αφαιρούνται εύκολα.
Το Southern Living συμβουλεύει πώς πρέπει να καθαρίζεται ένα ταψί τονίζοντας, αρχικά, ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο τύπος του. Τα αλουμινένια, για παράδειγμα, δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.
Τα αντικολλητικά μπορούν να μπουν, αλλά η συχνή χρήση πλυντηρίου μειώνει τη διάρκεια ζωής τους καθώς χαλάει την αντικολλητική επίστρωση. Έτσι, ο παραδοσιακός καθαρισμός στο χέρι είναι η καλύτερη λύση για τα ταψιά.
Ακολουθούν 3 αποτελεσματικές μέθοδοι για να ακολουθήσετε.
Τι θα χρειαστείτε:
Μαγειρική σόδα
Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)
Καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτες
Μικρό μπολ
Γάντια
Σφουγγάρι καθαρισμού
Λευκό ξύδι
Σαπούνι πιάτων
Νερό
Μέθοδος 1: Μαγειρική σόδα και οξυζενέ: Φτιάξτε σε ένα μπολ πάστα με ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 2-3 κουταλιές της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου. Εάν η πάστα δεν έχει παρόμοια υφή με την οδοντόκρεμα, προσθέστε περισσότερο υπεροξείδιο του υδρογόνου μέχρι να πετύχετε τη σωστή υφή. Απλώστε την σε ταψί από το οποίο έχετε αφαιρέσει τα υπολείμματα τροφών και το έχετε στεγνώσει. Αφήστε τη για 15 -20 λεπτά και τρίψτε. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Στεγνώστε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
Μέθοδος 2: Μαγειρική σόδα και ξύδι: Ξεπλύνετε το ταψί με νερό για να αφαιρέσετε τυχόν χαλαρά υπολείμματα τροφών. Στεγνώστε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Πασπαλίστε σόδα, ψεκάστε ξύδι, και αφήστε το μίγμα να αφρίσει και να δράσει για 15 -20 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Στεγνώστε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
Μέθοδος 3: Μαγειρική σόδα και σαπούνι πιάτων: Παρομοίως σε ταψί που έχετε καθαρίσει εφαρμόστε πάστα με σόδα και σαπούνι ή βάλτε τα απευθείας στο ταψί και τρίψτε μετά από 15 -20 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Στεγνώστε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
Πηγή: e-howto.gr