Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Πώς να φυλάς τον κιμά στην κατάψυξη σωστά για να μείνει φρέσκος;

 
  Ο κιμάς είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και δημοφιλή υλικά στη μαγειρική. Από κεφτεδάκια και μακαρόνια μέχρι μπιφτέκια και σάλτσες, υπάρχει σε κάθε ελληνική κουζίνα. Ακριβώς γι’ αυτό, πολλές φορές αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες και θέλουμε να τις αποθηκεύσουμε...  

 
στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Όμως, η σωστή αποθήκευση είναι κρίσιμη, όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για την ασφάλεια των τροφίμων. Αν δεν αποθηκευτεί σωστά, ο κιμάς μπορεί να αλλοιωθεί, να απορροφήσει οσμές ή – ακόμα χειρότερα – να αναπτυχθούν μικρόβια που τον καθιστούν επικίνδυνο για την υγεία.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να καταψύχεις σωστά τον κιμά, είτε είναι μοσχαρίσιος, χοιρινός, κοτόπουλου ή ανάμεικτος.

Πριν την κατάψυξη: Τι πρέπει να προσέξεις

Φρεσκάδα: Ποτέ μην καταψύχεις κιμά που έχει ήδη μείνει πολλές ώρες ή μέρες στο ψυγείο. Η κατάψυξη «παγώνει» την ποιότητα – δεν την βελτιώνει.

Πλύσιμο χεριών και καθαριότητα: Χρησιμοποίησε καθαρά χέρια και εργαλεία για να μην υπάρξει επιμόλυνση.

Πώς να καταψύξεις σωστά τον κιμά

1. Χώρισέ τον σε μικρές ποσότητες
Μην αποθηκεύεις όλο τον κιμά σε ένα μεγάλο κομμάτι. Χώρισέ τον σε μερίδες 250-500 γρ. ανάλογα με τις ανάγκες σου. Έτσι θα ξεπαγώνεις μόνο όσο χρειάζεσαι κάθε φορά.

2. Χρησιμοποίησε κατάλληλη συσκευασία
Τύλιξε τον κιμά πρώτα σε μεμβράνη τροφίμων ή λαδόκολλα και μετά βάλε τον σε σακούλα κατάψυξης ή αεροστεγές δοχείο. Έτσι τον προστατεύεις από καύσωνα κατάψυξης (freezer burn) και απορρόφηση οσμών.

Tip: Αν έχεις μηχανή vacuum (αφαίρεσης αέρα), είναι ιδανική για αυτόν τον σκοπό.

3. Γράψε ημερομηνία και περιγραφή
Βάλε ετικέτα στη σακούλα ή γράψε με μαρκαδόρο τι περιέχει (π.χ. «Κιμάς μοσχαρίσιος – 10/7/25»). Έτσι θα ξέρεις πότε τον κατέψυξες και τι είδους είναι.

4. Πίεσε τον να γίνει επίπεδος
Αν τοποθετήσεις τον κιμά σε επίπεδη μορφή (σαν λεπτό «πακέτο»), καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και ξεπαγώνει πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.

Δείτε ακόμα: Το άγνωστο κόλπο πριν καταψύξετε το κρέας

Πόσο καιρό διατηρείται ο κιμάς στην κατάψυξη;
Ο κιμάς διατηρείται έως:

3–4 μήνες για μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά

2–3 μήνες για κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας

Μετά από αυτό το διάστημα, δεν είναι επικίνδυνος, αλλά μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση και η υφή.

Πώς ξεπαγώνεις σωστά τον κιμά

✅ Ιδανικός τρόπος: Στο ψυγείο

Βάλε τον κιμά στο ψυγείο για 12–24 ώρες. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος γιατί δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.

⚠️ Απόφυγε:

Ξεπάγωμα στον πάγκο (σε θερμοκρασία δωματίου) – επικίνδυνο για βακτήρια.

Ξεπάγωμα με ζεστό νερό – μπορεί να αλλοιώσει τη σύσταση.

Ξανακατάψυξη αν έχει ξεπαγώσει – μόνο αν έχει παραμείνει στο ψυγείο και δεν έχει μαγειρευτεί.

Extra tips για μαγείρεμα μετά την απόψυξη
Μαγείρεψε τον κιμά αμέσως μόλις ξεπαγώσει – μην τον αφήνεις άλλη μέρα στο ψυγείο.

Αν είναι κατεψυγμένος σε επίπεδη μορφή, μπορείς να τον ρίξεις κατευθείαν στο τηγάνι ή κατσαρόλα (αν η συνταγή το επιτρέπει).

Μην δοκιμάζεις τον ωμό κιμά. Είναι από τα πιο «ευαίσθητα» κρέατα όσον αφορά την ασφάλεια.

Η κατάψυξη του κιμά είναι ιδανική λύση για οργάνωση και οικονομία, μόνο όμως όταν γίνεται σωστά. Με σωστή μερίδα, καλή συσκευασία και καθαρές συνθήκες, εξασφαλίζεις φρεσκάδα, ασφάλεια και τέλεια γεύση όταν έρθει η ώρα να τον μαγειρέψεις.

Οργάνωσε την κατάψυξή σου με σύστημα και ο κιμάς σου θα είναι πάντα έτοιμος για την αγαπημένη σου συνταγή – από σπαγγέτι μπολονέζ μέχρι ζουμερά μπιφτέκια!

Πηγή: e-howto.gr