Η κυβέρνηση, με το νέο σχέδιο νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, επιλέγει τον δρόμο του φόβου, της πειθάρχησης και της φίμωσης απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται, διεκδικούν και υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.
Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα:
Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων στα πειθαρχικά συμβούλια, καταλύοντας κάθε έννοια συλλογικού ελέγχου και υπεράσπισης των εργαζομένων.
Καταργούνται τα δευτεροβάθμια Πειθαρχικά συμβούλια, το δικαίωμα υποβολής ένστασης και κρίσης των αποφάσεων, αναγκάζοντας όσους αδικούνται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε μια πολυδάπανη χρονοβόρα και εν τέλη εξαντλητική διαδικασία.
Καθιερώνεται ένα αποκλειστικά κρατικά ελεγχόμενο πειθαρχικό όργανο, που συγκροτείται αποκλειστικά από τους εκπροσώπους του Κράτους (εργοδότη) συγκεντρωτικό και ανεξέλεγκτο, χωρίς καμία εγγύηση αμεροληψίας.
Επεκτείνονται τα πειθαρχικά παραπτώματα σε βαθμό που ποινικοποιούν το δικαίωμα αντίστασης, καθώς η άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση μετατρέπεται σε βαρύ πειθαρχικό αδίκημα που οδηγεί ακόμα και σε απόλυση.
Θεσμοθετείται η πειθαρχική συνδιαλλαγή, που ανοίγει τον δρόμο για εκβιαστικά «συμβιβαστικά deals», αντί για πλήρη υπεράσπιση της αλήθειας.
Υιοθετούνται υπέρμετρα αυστηρές κυρώσεις, που συνοδεύονται από παρακολούθηση της προσωπικής ζωής και της ελεύθερης έκφρασης των εργαζομένων, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα.
Η πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση δεν είναι εργαλείο αναβάθμισης, είναι ο μοχλός για να χτιστεί το «προσωπικό μητρώο» πειθήνιων υπαλλήλων, που θα πειθαρχούν μπροστά στον κίνδυνο δυσμενών μετακινήσεων, περικοπών ή απόλυσης. Δεν αξιολογεί δομές και ανάγκες – «αξιολογεί» υπακοή. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη: Ενας δημόσιος υπάλληλος μόνος, φοβισμένος, χωρίς σωματείο, χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη, χωρίς φωνή. Ενας υπάλληλος που θα «αξιολογείται» συνεχώς για να υπακούει και να μη μιλά.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κοινωνία πλημμυρίζει από σκάνδαλα διαφθοράς, χαριστικές συμβάσεις, απευθείας αναθέσεις και σπατάλη δημόσιου χρήματος.
Η κυβέρνηση αντί να λογοδοτήσει για την ανικανότητα, την αδιαφάνεια και τα σκάνδαλα, μεταφέρει το βάρος στους εργαζόμενους του Δημοσίου: τους παρουσιάζει ως «τεμπέληδες» ή «ανεύθυνους», για να καλύψει τις δικές της ευθύνες.
Ο αποπροσανατολισμός είναι ξεκάθαρος: Τη στιγμή που οι μεγάλοι ένοχοι μένουν στο απυρόβλητο, το δημόσιο προσωπικό στοχοποιείται και φιμώνεται.
Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη:
Η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τους χώρους δουλειάς.
Η αξιολόγηση δεν είναι άλλοθι για διώξεις και φίμωση.
Οι συλλογικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται.
Απαιτούμε:
Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου για το νέο πειθαρχικό.
Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα συλλογικής άρνησης σε διαδικασίες που υπηρετούν την υποταγή, όχι την ποιότητα.
Να παραμείνει η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων στα πειθαρχικά όργανα.
Να σταματήσει κάθε ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της ελεύθερης έκφρασης.
Η φωνή μας δεν πειθαρχεί! Οργανωνόμαστε – Αντιστεκόμαστε – Παλεύουμε για ένα πραγματικά δημόσιο, δημοκρατικό και αξιοπρεπές κράτος, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των σκανδάλων!
Συμμετέχουμε την Τετάρτη 16 Ιουλίου και ώρα 14.00 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Παναττική στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τη ίδια μέρα από τις 13:00 εως τη λήξη της βάρδιας.
ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ