Ανακαλύψτε πώς να αξιοποιήσετε τις βιολογικές φλούδες λεμονιού μετά το στύψιμο, φτιάχνοντας αρωματικά σνακ, φυσικό ρόφημα και τσάι με ευεργετικά βότανα.
Οι...
1. Διατηρημένες φλούδες λεμονιού με μυρωδικά
Υλικά
- 6–8 φλούδες λεμονιών (από στυμμένα λεμόνια)
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές αλάτι
- Νερό για βράσιμο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Μυρωδικά της επιλογής σας (δεντρολίβανο, θυμάρι, κόκκοι πιπεριού, δάφνη κ.ά.)
Βήμα προς βήμα
- Κόψτε τις φλούδες σε μικρά κομματάκια – τουλάχιστον 10 κομμάτια από κάθε μισό λεμόνι.
- Βράστε τις φλούδες σε κατσαρόλα με αρκετό νερό για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το εξωτερικό τους.
- Στραγγίστε και κρατήστε το νερό – μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε λεμονάδες ή ροφήματα.
- Αφήστε τις φλούδες να κρυώσουν.
- Ανακατέψτε τις με το αλάτι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα μυρωδικά.
- Αποθηκεύστε το μείγμα σε αποστειρωμένο, αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως 2 εβδομάδες.
Χρήσεις: Ιδανικές για σάντουιτς, σαλάτες, ντρέσινγκ ή ακόμα και ως άλειμμα όταν πολτοποιηθούν.
2. Φυσική λεμονάδα με το νερό από τις βρασμένες φλούδες
Το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των φλουδών μπορεί να μετατραπεί σε δροσιστική και ευεργετική λεμονάδα.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε
- Πιείτε το σκέτο ή με λίγο μέλι.
- Προσθέστε το σε παγωμένο τσάι.
- Συνδυάστε το με τζίντζερ για πρωινό ρόφημα που ενεργοποιεί τον οργανισμό.
- Φτιάξτε παραδοσιακή λεμονάδα με λίγη ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης.
3. Αρωματικό τσάι από φλούδες λεμονιού και βότανα
Υλικά
- Φλούδες λεμονιού σε λεπτές λωρίδες
- Βότανα όπως: θυμάρι, μέντα, φασκόμηλο, μελισσόχορτο
- Ανθέμια όπως: βιολέτες ή άλλα φαγώσιμα άνθη (προαιρετικά)
Βήμα προς βήμα
- Κόψτε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωρίδες.
- Ανακατέψτε τις με τα βότανα και άνθη.
- Τοποθετήστε το μείγμα σε αφυγραντή ή στον φούρνο στους 40°C για περίπου 3 ώρες, μέχρι να στεγνώσει εντελώς.
- Φυλάξτε το σε αεροστεγές γυάλινο βάζο, σε δροσερό και σκοτεινό σημείο, για έως και 12 μήνες.
- Για κάθε φλιτζάνι, χρησιμοποιήστε 1–2 κουταλάκια του μείγματος, ρίξτε καυτό νερό και αφήστε το να σταθεί για 4 λεπτά.
Συμβουλή: Το ρόφημα είναι ιδιαίτερα τονωτικό το πρωί και μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τα βότανα για δεύτερη έγχυση.
Μην πετάτε τίποτα – Κερδίστε υγεία, γεύση και οικολογική συνείδηση
Με λίγη δημιουργικότητα, οι στυμμένες φλούδες λεμονιού μπορούν να μεταμορφωθούν σε πολύτιμα παρασκευάσματα που χαρίζουν γεύση και οφέλη στον οργανισμό. Την επόμενη φορά που θα στύψετε λεμόνια, θυμηθείτε: τίποτα δεν πάει χαμένο.