Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025

6 γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι φιλικά στη σιλουέτα σας και δεν έχουν κρυφή ζάχαρη


   Όσοι ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή γνωρίζουν καλά τη σημασία της μείωσης της ζάχαρης. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να προσέχουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς συχνά κρύβουν πρόσθετη ζάχαρη με τη μορφή γλυκαντικών. Σύμφωνα ...  

 

με την ιστοσελίδα Eating well, υπάρχουν έξι επιλογές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και δεν είναι επιβλαβείς για τη σιλουέτα σας.

Τα 6 γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ελληνικό γιαούρτι: Το άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει επίσης προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, μειώνοντας τη φλεγμονή και το φούσκωμα. Η πρωτεΐνη του είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Κεφίρ: Αυτό το ζυμωμένο γαλακτοκομικό είναι πλούσιο σε προβιοτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ένα ποτήρι κανονικό κεφίρ περιέχει 7 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης και 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τυρί Cottage: Ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο τυρί cottage περιέχει 9 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης και 24 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αυτή είναι χορταστική και σας κρατάει γεμάτους για περισσότερο χρόνο, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Γάλα: Το γάλα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, περιέχοντας πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Ένα ποτήρι γάλα 1% (225ml) έχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια ζάχαρης. Είναι επίσης πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς.

Τυρί ρικότα: Η ρικότα είναι ένα μαλακό τυρί, φυσικά χαμηλό σε ζάχαρη. Μια μερίδα αποβουτυρωμένου τυριού ρικότα περιέχει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης, προσφέροντας μια πλούσια και κρεμώδη υφή.

Σκληρά τυριά: Επιλογές όπως το τσένταρ, το ελβετικό και η παρμεζάνα είναι εξαιρετικές, καθώς η διαδικασία ωρίμανσής τους διασπά το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα και για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.

Σημασία και σωστή κατανάλωση
Η τήρηση του κανόνα της σωστής ημερήσιας πρόσληψης είναι σημαντική. Μια μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε: 1 φλιτζάνι γάλα ή κεφίρ (200-250 ml), 150-200 γρ. γιαούρτι, 50 γρ. σκληρό τυρί ή 100 γρ. τυρί cottage. Τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, αλλά η υπερβολική κατανάλωση, ειδικά λιπαρών προϊόντων, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη.