Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025

Καλοκαιρινή επιβίωση: Τρόφιμα που δεν χαλάνε στον καύσωνα


 Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν γρήγορα σε αλλοίωση των φρούτων και των λαχανικών.

Η θερμότητα είναι ο κύριος εχθρός των τροφίμων. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν γρήγορα σε αλλοίωση των φρούτων και ...  
 
 
των λαχανικών, η οποία μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.
Τα πεπόνια, τα πορτοκάλια, τα μάνγκο και οι μελιτζάνες μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε θερμοκρασίες μεταξύ +10 και +14 °C, ενώ τα αχλάδια, τα βερίκοκα και τα μήλα αλλοιώνονται πιο γρήγορα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος μεταξύ 0 και 10 °C, όπως το ψυγείο. Ωστόσο, ορισμένα φρούτα είναι πιο ανθεκτικά στη θερμότητα από άλλα.

Τα πεπόνια, τα πορτοκάλια, τα καρπούζια, οι μπανάνες, τα λεμόνια, τα μάνγκο, τα γκρέιπφρουτ, οι μελιτζάνες και τα αβοκάντο μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες μεταξύ +10 και +14 °C.

Και τα αχλάδια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα μήλα μπορούν να αποθηκευτούν στους -1 έως 0 °C.

Οι πατάτες συνιστάται να αποθηκεύονται στους +4 °C για να αποφεύγεται η εκβλάστηση των κονδύλων και το πάγωμα του πολτού, το οποίο αλλοιώνει τη γεύση του προϊόντος.

❌ Αποφύγετε τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα με ζέστη
Τυριά, αλλαντικά και κρέας (χωρίς ψυγείο)
Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γιαούρτι, φρέσκο γάλα)
Φρέσκα φρούτα & λαχανικά (ιδίως ευπαθή όπως μπανάνες, φράουλες)
Σοκολάτες και προϊόντα με κακάο ή βούτυρο κακάο

Tips αποθήκευσης σε καύσωνα
Φυλάξτε τρόφιμα σε σκιερό, δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος (μακριά από παράθυρα/ήλιο)
Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες zip-lock για έξτρα προστασία
Κρατήστε τα ευπαθή προϊόντα σε παγοθήκες, ισοθερμικές τσάντες ή μικρό φορητό ψυγείο
Αν κοπεί το ρεύμα, μην ανοίγετε το ψυγείο χωρίς λόγο – κρατά τη θερμοκρασία έως και 4 ώρες
Αποφύγετε να αποθηκεύετε τρόφιμα σε μπαλκόνια, αυτοκίνητα ή αποθήκες χωρίς θερμομόνωση

✅ Τρόφιμα που αποθηκεύονται καλά σε υψηλές θερμοκρασίες
1. Ξηρά τρόφιμα (ξηρά αποθήκευση, ντουλάπι)
Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια – σε αεροστεγείς συσκευασίες)
Ρύζι, κινόα, πλιγούρι, ζυμαρικά
Ξηροί καρποί & σπόροι (προτιμητέα ψημένοι, όχι ωμοί)
Δημητριακά πρωινού
Αλεύρι (φυλάσσεται καλύτερα σε δροσερό, ξηρό μέρος)
Κονσέρβες (τόνος, φασόλια, λαχανικά, ντοματοπολτός)
2. Τρόφιμα με φυσική διάρκεια ζωής
Μέλι
Ταχίνι
Φυστικοβούτυρο
Ξερά φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
Καφές, τσάι, στιγμιαίος καφές
Ζάχαρη, αλάτι, μυρωδικά – καρυκεύματα
3. Αφυδατωμένα / αποξηραμένα τρόφιμα
Αποξηραμένα λαχανικά & σούπες
Μπάρες ενέργειας (που δεν περιέχουν σοκολάτα ή βούτυρο)
4. Έτοιμα μακράς διάρκειας – shelf stable
Σούπες UHT, γάλατα μακράς διαρκείας (αφού δεν έχουν ανοιχτεί)
Instant noodles ή άλλα αποξηραμένα έτοιμα γεύματα