Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025

Κατάψυξη μοσχαρίσιου κιμά: Τα πιο συχνά λάθη και πώς να τα αποφύγετε

   

  Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα και χρειάζεται σωστό χειρισμό, ειδικά όταν πρόκειται να μπει στην κατάψυξη. Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και οι τρόποι για να τα προλάβετε:  

 

1️⃣ Τον αφήνετε για πολύ καιρό στην κατάψυξη
Η ποιότητα του κιμά πέφτει μετά από 3–4 μήνες, ακόμα κι αν παραμένει ασφαλής για κατανάλωση.
Τι να κάνεις: Αγόρασε ποσότητες που ξέρεις ότι θα χρησιμοποιήσεις σύντομα.
 
2️⃣ Τον αποψύχετε σε θερμοκρασία δωματίου για ώρες
Σε θερμοκρασία δωματίου αναπτύσσονται γρήγορα βακτήρια.
Τι να κάνεις: Απόψυξε τον κιμά στο ψυγείο για 24 ώρες ή, αν βιάζεσαι, χρησιμοποίησε το πρόγραμμα απόψυξης του φούρνου μικροκυμάτων ή βύθισε τη σακούλα σε κρύο νερό (αλλάζοντας το νερό κάθε 30’).
 
3️⃣ Δεν αφαιρείτε τον αέρα από τη σακούλα
Ο αέρας δημιουργεί έγκαυμα κατάψυξης, που αφυδατώνει τον κιμά και αλλοιώνει τη γεύση.
Τι να κάνεις: Τύλιξε σφιχτά τον κιμά σε μεμβράνη ή χρησιμοποίησε σακούλες τροφίμων με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε συσκευή σφράγισης υπό κενό.
 
4️⃣ Τον χωρίζετε σε πολλά μικρά κομμάτια και τον ξεχνάτε
Η προ-τμηματοποίηση διευκολύνει τα γεύματα αλλά αυξάνει την εκτεθειμένη επιφάνεια, άρα και τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Τι να κάνεις: Αν τον μοιράσεις σε μερίδες, φρόντισε να καταναλωθούν πιο γρήγορα από τον μη-τμηματοποιημένο κιμά.
 
Συμπέρασμα

 
Για να έχεις ασφάλεια, ποιότητα και οικονομία:

Κατάψυξε τον κιμά σε καλά σφραγισμένες μερίδες.
Απόψυξέ τον σωστά στο ψυγείο.
Μην τον αφήνεις στην κατάψυξη για πάνω από 3–4 μήνες.