Το καλοκαίρι φέρνει υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένους κινδύνους αλλοίωσης των τροφίμων — ειδικά όταν τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Διαβάστε ποια τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε να τυλίξουμε σε...
μεμβράνη και ποιες εναλλακτικές μέθοδοι λειτουργούν καλύτερα.
Γιατί η μεμβράνη μπορεί να γίνει εχθρός το καλοκαίρι
Γιατί η μεμβράνη μπορεί να γίνει εχθρός το καλοκαίρι
Οι πλαστικές μεμβράνες από PVC ή πολυαιθυλένιο παγιδεύουν την υγρασία και μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Αν δεν έχει προηγηθεί ψύξη του φαγητού, αλλοιώνονται τόσο η υφή όσο και η γεύση — ακόμα και σε περιπτώσεις που φαίνονται αθώες
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να τυλίγετε σε μεμβράνη το καλοκαίρι
Τρόφιμο - Γιατί αποφεύγουμε τη μεμβράνη -Προτεινόμενη εναλλακτική
Φρέσκα τυριά (π.χ. ρικότα) - Υγρασία → μούχλα & αλλοιώσεις - Αεροστεγείς δοχεία ή αρχική συσκευασία
Ωριμασμένα φρούτα (κεράσια, ροδάκινα, σύκα) - Ζάχαρα + επαφή → αλλοίωση - Χαρτί κουζίνας ή καλάθι
Αλλαντικά (ζαμπόν, προσούτο) - Επικάλυψη λίπους, κόλλημα - Αεροστεγές δοχείο ή αρχική συσκευασία
Σάντουιτς με ντομάτα/μοτσαρέλα - Μούλιασμα - Τύλιγμα πρώτα σε χαρτί κουζίνας & μετά στο περιτύλιγμα
Γλυκά με κρέμα/γαλακτοκομικά - Επικίνδυνο μικροβιακό φορτίο - Γυάλινη τουρτιέρα ή κατάλληλη θήκη
Μπισκότα & σνακ - Χάνουν υφή, γίνονται μαλακά - Αεροστεγές δοχείο ή σακούλα τροφίμων
Η πλαστική μεμβράνη είναι υπό διάκριση — χρήσιμη μεν, αλλά επικίνδυνη τη ζεστή περίοδο. Αν δεν γίνει σωστή χρήση της (π.χ. μετά από ψύξη) ή αν εφαρμόζεται σε λάθος τρόφιμα, κινδυνεύετε από αλλοιώσεις, αυξημένο μικροβιακό φορτίο ή απώλεια ποιότητας. Προμηθευτείτε μερικά αεροστεγή δοχεία, μερίστε σε χαρτί κουζίνας όταν χρειάζεται και κάντε τη διαφορά στο σπιτικό καλοκαιρινό ψυγείο.