Κυριακή 10 Αυγούστου 2025

Με αυτό το hack το ρύζι θα είναι πάντα αφράτο και δεν θα κολλάει


   Το ρύζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά, αλλά το να πετύχεις την τέλεια υφή του δεν είναι πάντα εύκολο. Συχνά κολλάει, παραβράζει ή γίνεται «λαπάς». Υπάρχει...  
 
 
όμως ένα απλό, οικονομικό και δοκιμασμένο κόλπο που μπορεί να σου λύσει τα χέρια: βράσιμο με το σουρωτήρι μέσα στην κατσαρόλα.

Τι θα χρειαστείς

- 1 φλιτζάνι ρύζι (μπασμάτι, καρολίνα, jasmine κ.ά.)
- Νερό
- Αλάτι (προαιρετικά)
- Μεταλλικό σουρωτήρι ή σίτα (όχι πλαστικό)
- Κατσαρόλα με καπάκι

Βήμα-βήμα η μέθοδος

1. Ξέπλυνε καλά το ρύζι
Πλύνε το 2-3 φορές με κρύο νερό για να φύγει το περιττό άμυλο και να μην γίνει κολλώδες.

2. Ετοίμασε την κατσαρόλα
Γέμισέ την με αρκετό νερό, όπως για μακαρόνια. Πρόσθεσε αλάτι αν θέλεις.

3. Τοποθέτησε το σουρωτήρι
Βάλε το μέσα στην κατσαρόλα ώστε να ακουμπά στα τοιχώματα. Το νερό πρέπει να καλύπτει μέρος ή όλο το σουρωτήρι.

4. Ρίξε το ρύζι και βράσε
Κλείσε το καπάκι και άφησέ το να βράσει σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά, ανάλογα με το είδος του ρυζιού.

5. Σήκωσε και στράγγισε
Όταν είναι έτοιμο, βγάλε το σουρωτήρι και άφησέ το να στραγγίσει για λίγο.

6. Απόλαυσε τέλειο αποτέλεσμα
Αφράτο, καλοβρασμένο και χωρίς να κολλήσει ούτε κόκκος στον πάτο.

Γιατί αξίζει να το δοκιμάσεις

- Δεν χρειάζεται να μετράς αναλογίες νερού-ρυζιού
- Δεν κολλάει ποτέ

- Δεν απαιτούνται ειδικές συσκευές
- Ιδανικό για μεγάλα γεύματα και meal prep

Extra tips: Για άρωμα, πρόσθεσε δαφνόφυλλο ή σπόρους κάρδαμου στο νερό. Αν το ρύζι σου κολλάει, μάλλον δεν το ξέπλυνες αρκετά.