Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025

Παραδοσιακοί λουκουμάδες


Σερβίρετε πασπαλισμένους με καρύδια
 
Υλικά

  • 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • 4 1/2 κ. γλ. ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1/3 φλ. τσαγιού συν 1 κ. γλ. κρυσταλλική ζάχαρη, διαιρεμένη 
 
 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό πλήρες γάλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3/4 κ. γλ. αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
  • 4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 6 κ. σ. αλατισμένο βούτυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1/4 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε το ζεστό νερό με τη μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε το μείγμα να σταθεί μέχρι να αφρίσει, περίπου 5 λεπτά.
  2. Χτυπήστε το μείγμα μαγιάς με το γάλα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως και να γίνει λείο το μείγμα. Καλύψτε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.
  4. Ρίξτε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να φτάσει τους 165 βαθμούς.
  5. Όσο το λάδι ζεσταίνεται, στρώστε ένα μεγάλο ταψί με πολλές στρώσεις από χαρτί κουζίνας.
  6. Τηγανίστε τους λουκουμάδες σε παρτίδες των 4 έως 6 ατόμων.
  7. Με 1 κουτάλι της σούπας πάρτε ζύμη από το μπολ και ρίξτε την στο λάδι. Τηγανίστε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, συνολικά 3 έως 4 λεπτά, γυρίζοντας μερικές φορές κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
  8. Αφαιρέστε τους λουκουμάδες από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τους στο ταψί με το χαρτί κουζίνας.
  9. Ενώ οι λουκουμάδες μαγειρεύονται, λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το μέλι και την κανέλα και ανακατέψτε να ενωθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε μια πρέζα αλάτι.
  10. Τοποθετήστε περίπου τους μισούς λουκουμάδες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το μισό μείγμα μελιού. Μεταφέρετε σε πιατέλα και επαναλάβετε τη διαδικασία με τους υπόλοιπους λουκουμάδες και το μείγμα μελιού.
  11. Σερβίρετε αμέσως πασπαλισμένους με καρύδια.