Όταν ο καιρός αρχίζει να τσιμπάει και οι πρώτες βροχές κάνουν την εμφάνισή τους, δεν υπάρχει τίποτα πιο παρηγορητικό από ένα πιάτο ζεστή, αρωματική σούπα.
Θρεπτικές, ελαφριές και γεμάτες γεύση, οι σούπες είναι...
Ακολουθούν τρεις αγαπημένες φθινοπωρινές συνταγές που γεμίζουν το σπίτι μυρωδιές και κάνουν κάθε κουταλιά… αγκαλιά.
Σούπα κουνουπιδιού με κεφαλοτύρι
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 κουνουπίδι, χοντροκομμένο
- 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 πράσο, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 4 κ.σ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 4 κ.γ. ηλιόσποροι
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το
βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι και την πατάτα και ανακατεύουμε για λίγο
ακόμη.
2. Ρίχνουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε,
προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
και ανακατεύουμε.
3. Σερβίρουμε ζεστή με τριμμένο κεφαλοτύρι και ηλιόσπορους.
Παντζαρόσουπα με γιαούρτι
Υλικά για 4 μερίδες:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 παντζάρια, ωμά και τριμμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ σελινόριζα, χοντροκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση:
1. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε τα παντζάρια, το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά.
2. Προσθέτουμε τον ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά, και μόλις πάρει βράση τη χαμηλώνουμε ξανά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά.
3. Μόλις κρυώσει, ρίχνουμε το μηλόξιδο και το γιαούρτι, ανακατεύοντας ώσπου να ενωθούν τα υλικά.
Extra tip: Σερβίρεται υπέροχα με κριθαροκούλουρα ή κρουτόν.
Κολοκυθόσουπα αρωματική
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 σπόροι μπαχάρι
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι και τα καρότα σε ελαιόλαδο και βούτυρο για 4-5 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη και το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρουν άρωμα.
3. Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
4. Αφαιρούμε τη δάφνη, πολτοποιούμε τη σούπα και σερβίρουμε ζεστή.
Extra tip: Μια κουταλιά κρέμα γάλακτος και λίγοι κολοκυθόσποροι στο σερβίρισμα την απογειώνουν!
Οι φθινοπωρινές σούπες είναι κάτι παραπάνω από comfort food — είναι ένας ζεστός τρόπος φροντίδας του εαυτού μας. Είτε προτιμάτε τη γλύκα της κολοκύθας, τη βελούδινη υφή του κουνουπιδιού ή τη γήινη γεύση του παντζαριού, μια κατσαρόλα στο μάτι αρκεί για να μυρίσει... φθινόπωρο.