Υλικά
- 4 μέτρια μήλα
- 4 ανθεκτικά ξυλάκια γλυκών
- 1 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
Εκτέλεση
- Στρώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί.
- Τοποθετήστε τα μήλα στο ταψί και πιέστε ένα ξυλάκι για κέρασμα σταθερά στην άκρη του μίσχου, στο κέντρο κάθε μήλου.
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και 1/2 φλιτζάνι νερό. Ανακατέψτε το μείγμα με σπάτουλα σιλικόνης σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να φουσκώνει στις άκρες. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, σταματήστε το ανακάτεμα.
- Μαγειρέψτε το μείγμα (χωρίς ανάδευση) μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ελαφρύ κεχριμπαρένιο χρώμα, 10 έως 12 λεπτά.
- Όταν φτάσει στο επιθυμητό χρώμα καραμέλας, προσθέστε το αλάτι, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το βούτυρο -το μείγμα θα φουσκώσει έντονα- και ανακατεύετε μέχρι να ενωθεί και να γίνει λείο.
- Συνεχίστε να μαγειρεύετε την καραμέλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, άλλα 8 έως 10 λεπτά. Αφήστε το μείγμα σιροπιού στην κατσαρόλα να κρυώσει στους 93 βαθμούς (αν το μείγμα κρυώσει πολύ, μπορείτε να το ξαναζεστάνετε μέχρι να γίνει ρευστό).
- Δουλεύοντας γρήγορα, βουτήξτε τα 3/4 ενός μήλου στην καραμέλα, γέρνοντας την κατσαρόλα όσο χρειάζεται για να καλυφθεί.
- Κρατήστε το μήλο πάνω από την καραμέλα, αφήνοντας την περίσσεια να στάξει, και στη συνέχεια μεταφέρετέ το στο ταψί.
- Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μήλα, ξαναζεσταίνοντας την καραμέλα αν χρειαστεί.
- Αφήστε να κρυώσουν εντελώς πριν το σερβίρισμα.
Advertisement