Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο, μαλακωμένο
- 1 & 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 450 γρ. τυρί ρικότα
- 2 αυγά
- 1 κ. σ. βανίλια
- 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
- 4 & 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- Για το γλάσο: 1 κ. σ. βούτυρο λιωμένο, 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη, 2 κ. σ. χυμό λεμονιού, 1/2 κ. γλ. βανίλια, 1/4-1/2 φλ. τσαγιού γάλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ανακατέψτε τη ρικότα, τα αυγά, τη βανίλια, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε το στο μείγμα βουτύρου και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι παχύρρευστη και κολλώδης.
- Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να μπορείτε να την πλάσετε με τα χέρια σας.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε μπάλες σε μέγεθος καρυδιού και τοποθετήστε τις σε απόσταση 2 εκατοστών μεταξύ τους στις προετοιμασμένες στο ταψί.
- Ψήστε για 8- 10 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να πάρουν χρώμα. Αφήστε να κρυώσουν καλά.
- Εντωμεταξύ, φτιάξτε το γλάσο ανακατεύοντας το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια σε ένα μπολ. Προσθέστε 1/4 φλιτζανιού από το γάλα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο γάλα, όσο χρειάζεται, μέχρι το γλάσο να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή.
- Καλύψτε τα μπισκότα με το γλάσο και αφήστε να κρυώσουν.
