Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

Γαλλική κρεμμυδόσουπα


Κλασική γαλλική συνταγή με αξέχαστη γεύση
 
Υλικά

  • 4 κιλά κίτρινα κρεμμύδια (περίπου 5 μεγάλα κρεμμύδια), σε λεπτές φέτες
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 1/2 κ. γλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ ή λευκό ξηρό κρασί

 
  • 900 γρ. ζωμό βοδινού κρέατος
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 6 μεγάλα κλωνάρια θυμάρι, συν περισσότερα για το πασπάλισμα
  • 1 κ. σ. ξύδι σέρι
  • 8 λεπτές φέτες χωριάτικο ψωμί
  • 100 γρ. τυρί Gruyère, ψιλοτριμμένο
 
Εκτέλεση
  1. Ζεστάνετε το λάδι σε μεγάλη, βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους, 10 λεπτά.
  2. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά και ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν και να καραμελώσουν, 40- 50 λεπτά. Αν ο πυθμένας της κατσαρόλας αρχίσει να σκουραίνει πολύ, προσθέστε 4 έως 5 κουταλιές της σούπας νερό.
  3. Πασπαλίστε τα κρεμμύδια με αλεύρι και συνεχίστε το μαγείρεμα για 2 λεπτά. Ρίξτε στην κατσαρόλα το κονιάκ και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε το ζωμό και τα βότανα και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί, 18 έως 20 λεπτά. Απορρίψτε τα βότανα και ανακατέψτε το ξύδι.
  4. Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, ζεστάνετε το γκριλ. Τοποθετήστε το ψωμί σε ένα ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίστε με τυρί και μερικά φύλλα φρέσκου θυμαριού. Ψήστε στο πάνω τρίτο του φούρνου μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει το τυρί, περίπου 1 λεπτό.
  5. Σερβίρετε πάνω από τη σούπα.