Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Το κοτόπουλο αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και θρεπτικές πηγές πρωτεΐνης. Η...
διατροφική του αξία διαφοροποιείται ανάλογα με το μέρος του κοτόπουλου (στήθος, μπούτι, φτερούγες) αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλό σε λιπαρά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το στήθος, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β3, Β6). Περιέχει επίσης αξιόλογες ποσότητες φωσφόρου, σεληνίου και καλίου, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για αθλητές, καθώς και για προγράμματα διατροφής που στοχεύουν στη μυϊκή ανάπτυξη ή την απώλεια βάρους.
Υλικά (3-4 μερίδες)
- 500 γρ. κοτόπουλο στήθος
- 1 κ.σ. λάδι
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κούπα νερό
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.
- Βήμα 2: Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να ψηθεί από όλες τις πλευρές.
- Βήμα 3: Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, καθώς και το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Βήμα 4: Συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας το νερό. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και να πήξει η σάλτσα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 228 kcal
- Υδατάνθρακες: 4,1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 25,5 γρ.
- Λιπαρά: 8,1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI
