Κυριακή 30 Αυγούστου 2026

Οι πιο απίθανες αποδράσεις από τις ελληνικές φυλακές – Από το ελικόπτερο μέχρι το συρματόπλεγμα

 
     Υποθέσεις που έμοιαζαν βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία και κρατούμενοι που κατάφεραν να ξεγελάσουν τους φρουρούς  
 
 Στην ιστορία των ελληνικών φυλακών έχουν καταγραφεί αποδράσεις που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Από...  
 
 
έναν κρατούμενο που εκμεταλλεύτηκε μια χαμένη μπάλα ποδοσφαίρου για να περάσει το συρματόπλεγμα μέχρι τις δύο θεαματικές αποδράσεις με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, ορισμένες υποθέσεις έμειναν για πάντα χαραγμένες στη συλλογική μνήμη.

Ο «ληστής με τις γλαδιόλες» και η απόδραση με μια… μπάλα

Μία από τις πιο ασυνήθιστες αποδράσεις σημειώθηκε στις 24 Απριλίου 1974 στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Θεόδωρος Βενάρδος, γνωστός ως ο «ληστής με τις γλαδιόλες». Οι κρατούμενοι βρίσκονταν στο προαύλιο και έπαιζαν ποδόσφαιρο, όταν η μπάλα βγήκε έξω από τον χώρο.

Ο φρουρός κινήθηκε για να την ανακτήσει, θεωρώντας ότι επρόκειτο για μια απολύτως συνηθισμένη στιγμή.

Ο Βενάρδος εκμεταλλεύτηκε ακριβώς αυτή την ευκαιρία. Πλησίασε το συρματόπλεγμα, σκαρφάλωσε και κατάφερε να περάσει στην άλλη πλευρά. Όταν ένας φρουρός προσπάθησε να τον σταματήσει, εκείνος αντέδρασε βίαια και κατάφερε να απομακρυνθεί.

Η ελευθερία του, ωστόσο, δεν κράτησε για πάντα. Λίγες εβδομάδες αργότερα εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και συνελήφθη.

Η συγκεκριμένη απόδραση έμεινε στην ιστορία ακριβώς επειδή δεν απαιτούσε κάποιο περίπλοκο σχέδιο. Μια μπάλα που έφυγε από το προαύλιο δημιούργησε το κενό που χρειαζόταν ο κρατούμενος.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας και η πρώτη απόδραση

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας θεωρείται μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις δραπέτη στην Ελλάδα, καθώς κατάφερε να αποδράσει περισσότερες από μία φορές.

Η πρώτη του απόδραση από τις φυλακές Χαλκίδας σημειώθηκε το 1991. Ο τρόπος ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που θα ακολουθούσε χρόνια αργότερα: χρησιμοποίησε ένα σχοινί φτιαγμένο από σεντόνια για να εγκαταλείψει τη φυλακή.

Η συγκεκριμένη απόδραση αποτέλεσε ουσιαστικά τον προάγγελο όσων θα ακολουθούσαν, καθώς ο Παλαιοκώστας θα συνδεόταν αργότερα με δύο από τις πιο θεαματικές αποδράσεις που έχουν γίνει ποτέ σε ελληνικό σωφρονιστικό κατάστημα.

Η απόδραση που έγινε με ελικόπτερο

Το απόγευμα της 4ης Ιουνίου 2006, οι φυλακές Κορυδαλλού έγιναν σκηνικό μιας απόδρασης που έμοιαζε περισσότερο με κινηματογραφική παραγωγή παρά με πραγματικό περιστατικό.

Ένα ελικόπτερο εμφανίστηκε πάνω από το προαύλιο της φυλακής. Στο εσωτερικό του βρίσκονταν συνεργοί των κρατουμένων, οι οποίοι είχαν προηγουμένως εξασφαλίσει το ελικόπτερο.

Στόχος ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι.

Το ελικόπτερο πλησίασε το προαύλιο και οι δύο κρατούμενοι κατάφεραν να επιβιβαστούν, πριν απομακρυνθούν από τον Κορυδαλλό. Η επιχείρηση εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αφήνοντας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κατάσταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με μεταγενέστερες περιγραφές, η παρουσία του ελικοπτέρου αρχικά δεν αντιμετωπίστηκε ως απόπειρα απόδρασης, καθώς το θέαμα ήταν τόσο ασυνήθιστο ώστε υπήρξε σύγχυση για τον λόγο της παρουσίας του πάνω από τις φυλακές.

Ο Ριζάι συνελήφθη αργότερα, ενώ ο Παλαιοκώστας παρέμεινε για μεγαλύτερο διάστημα ασύλληπτος.

Και δεύτερη απόδραση με ελικόπτερο

Η ιστορία δεν τελείωσε εκεί.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2009, ο Παλαιοκώστας και ο Ριζάι κατάφεραν ξανά να αποδράσουν από τον Κορυδαλλό με τη βοήθεια ελικοπτέρου.

Αυτή τη φορά το ελικόπτερο προσέγγισε το σωφρονιστικό κατάστημα και οι δύο κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στον αέρα με τη βοήθεια σκάλας που κατέβηκε από το ελικόπτερο. Η εικόνα ήταν για ακόμη μία φορά πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

Η δεύτερη απόδραση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και έφερε στο επίκεντρο τα κενά ασφαλείας στις φυλακές.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο άνθρωπος που έγινε συνώνυμο της απόδρασης

Στις ιστορίες για τις ελληνικές αποδράσεις ξεχωρίζει και ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο οποίος απέκτησε με τα χρόνια τη φήμη του ανθρώπου που μπορούσε να εξαφανιστεί από τα χέρια των Αρχών.

Το όνομά του συνδέθηκε με πολλές αποδράσεις και καταδιώξεις, ενώ οι ιστορίες γύρω από τη δράση του πήραν διαστάσεις θρύλου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι περιγραφές της εποχής τον παρουσίαζαν να καταφέρνει να κινείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να εντοπίζεται, ενώ η ζωή του μακριά από τη φυλακή γινόταν αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος.

Οι αποδράσεις που έμειναν στην ιστορία

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν κάτι κοινό: κάθε μία βασίστηκε σε εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Ο Βενάρδος εκμεταλλεύτηκε μια στιγμή απροσεξίας στο προαύλιο. Ο Παλαιοκώστας χρησιμοποίησε αρχικά ένα αυτοσχέδιο σχοινί και αργότερα βρέθηκε στο επίκεντρο δύο αποδράσεων με ελικόπτερο. Ο Ρωχάμης έγινε γνωστός για την ικανότητά του να αποφεύγει τον εντοπισμό και να επιστρέφει στην παρανομία μετά από συλλήψεις.

Οι αποδράσεις αυτές δεν αποτελούν απλώς ιστορίες εγκληματικότητας. Αποτελούν και ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής ιστορίας, καθώς αρκετές από αυτές οδήγησαν σε αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας και αποκάλυψαν αδυναμίες που μέχρι τότε δεν είχαν γίνει αντιληπτές.

Κάποιες από τις ιστορίες μοιάζουν σήμερα σχεδόν απίστευτες. Όμως συνέβησαν πραγματικά και, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, έμειναν στην ιστορία ως μερικές από τις πιο θεαματικές αποδράσεις που έχουν καταγραφεί στις ελληνικές φυλακές.