Σάββατο 23 Αυγούστου 2025

Τι να κάνεις τις φλούδες καρπουζιού; Η πιο γλυκιά ιδέα για να μην πάνε χαμένες


  Δεν πετάμε τίποτα! Το καλοκαίρι όλοι απολαμβάνουμε ζουμερό καρπούζι, αλλά συνήθως οι φλούδες καταλήγουν…  
 
 
στα σκουπίδια. Κι όμως, μπορούν να γίνουν η βάση για μια αρωματική σπιτική μαρμελάδα που θα σε εκπλήξει με τη γεύση της.

Γιατί να δοκιμάσεις μαρμελάδα από φλούδες καρπουζιού

Η συνταγή είναι εύκολη, δημιουργική και κυρίως zero waste. Η γεύση της είναι απαλή και μπορείς να την ενισχύσεις με βανίλια, κανέλα και εσπεριδοειδή. Ταιριάζει ιδανικά σε:

- πρωινό με ψωμί ή φρυγανιά,
- γλυκά και τάρτες,
- σπιτικό παγωτό.

Κι αν θες να εντυπωσιάσεις φίλους; Γέμισε μικρά βαζάκια και χάρισέ τους αυτό το πρωτότυπο γλυκό δώρο.

Υλικά που θα χρειαστείς

- 1,5 κιλό φλούδες καρπουζιού (καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους)

- 500 γρ. ζάχαρη

- 1 μήλο

- 1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)

- 1 πορτοκάλι (χυμός + ξύσμα)

- 1 ξυλάκι κανέλα

- 1 λοβό βανίλιας

- 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση βήμα-βήμα

1. Αφαίρεσε το πράσινο μέρος και ζύγισε 1,5 κιλό καθαρές φλούδες.
2. Βάλε τες σε κατσαρόλα με το μήλο, τα εσπεριδοειδή, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και το νερό.
3. Βράσε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας.
4. Αφαίρεσε τη βανίλια και την κανέλα. Αν θες, πολτοποίησε με μπλέντερ για πιο λεία υφή.
5. Γέμισε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείσε καλά και βράσε σε μπεν μαρί για 20 λεπτά.

Έτσι η μαρμελάδα διατηρείται έως και 2 χρόνια!

Ποιος να το φανταζόταν ότι οι φλούδες καρπουζιού –που όλοι θεωρούμε άχρηστες– μπορούν να γίνουν τόσο νόστιμη μαρμελάδα; Προσωπικά, τη δοκίμασα σε cheesecake και ήταν απίθανη! Δοκίμασέ τη κι εσύ στο πρωινό σου και δεν θα ξαναπετάξεις ποτέ τις φλούδες.