Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν μπορείτε να ζεστάνετε το φαγητό σας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, η απάντηση είναι…
ναι, αλλά με πολλή προσοχή. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της συσκευής.
Τι ισχύει στην πραγματικότητα
Τι ισχύει στην πραγματικότητα
Πολλοί αποθηκεύουν το φαγητό που περίσσεψε μέσα σε αλουμινόχαρτο ή σκεύη αλουμινίου μιας χρήσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές να μπει απευθείας στα μικροκύματα.
Αν και τεχνικά είναι εφικτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο τοποθέτησης και στη μορφή του αλουμινόχαρτου.
Το φύλλο πρέπει να είναι τελείως επίπεδο και να μην αγγίζει τα τοιχώματα του φούρνου.
Αν είναι τσαλακωμένο ή λυγισμένο, μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες (arching) που ενδέχεται να προκαλέσουν φωτιά ή βλάβη στη συσκευή.
Τι να προσέξετε
- Μην τυλίγετε ολόκληρο το φαγητό με αλουμινόχαρτο, γιατί τα μικροκύματα δεν θα μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του.
- Κρατήστε τουλάχιστον 2 εκατοστά απόσταση ανάμεσα στα άκρα του αλουμινόχαρτου και στα τοιχώματα του φούρνου.
- Σιγουρευτείτε ότι ο περιστρεφόμενος δίσκος λειτουργεί, ώστε να μην υπερθερμανθεί κάποιο σημείο.
Με άλλα λόγια, το αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μερική κάλυψη του φαγητού, όχι για πλήρες τύλιγμα.
Οι πιο ασφαλείς εναλλακτικές
Η καλύτερη λύση είναι να μεταφέρετε το φαγητό σε σκεύος κατάλληλο για μικροκύματα.
Αναζητήστε την ένδειξη “microwave safe” στον πάτο των πιάτων ή των δοχείων.
Συνήθως το γυαλί, τα κεραμικά και τα χάρτινα σκεύη είναι ασφαλή, αρκεί να μην έχουν μεταλλικά μέρη.
Αποφύγετε:
- Κρυστάλλινα ή χειροποίητα κεραμικά,
- Πλαστικά μιας χρήσης ή take-away χωρίς σχετική σήμανση,
- Αφρολέξ, χαρτόνι και μέταλλα, εκτός αν επιτρέπονται ρητά από τον κατασκευαστή.
Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων με “convection”
Οι σύγχρονοι φούρνοι μικροκυμάτων με λειτουργία θερμού αέρα (convection) επιτρέπουν τη χρήση μεταλλικών σκευών και αλουμινόχαρτου.
Αρκεί να επιλέξετε την ειδική ρύθμιση “convection” για να απενεργοποιηθεί η ηλεκτρομαγνητική θέρμανση και να ψήσετε ή να ξαναζεστάνετε με ασφάλεια.